100& Eesti väärtuslikeimat firmat kaotas 167 miljardit

15. oktoober 2009, 10:46

Saja kõige väärtuslikuma Eesti ettevõtte
turuväärtus kukkus aastaga ligi 55 protsenti ehk 304 miljardilt kroonilt 137
miljardile, selgub GILD Bankersi koostatud edetabelist.

Mulluse majandusaruande põhjal on esikohal Eesti Energia turuväärtusega 17,4 miljardit krooni. Eesti kõige väärtuslikumate ettevõtete edetabelis sai teise koha Swedbank ja kolmanda Eesti Telekom vastavalt 15,2 miljardi ja 8,4 miljardi kroonise turuväärtusega. Aasta varem pälvis esikoha Swedbank turuväärtusega 71,7 miljardit.

Kui varasematel aastatel oli sajast suurimast ettevõttest kaks kolmandikku väliskapitali kontrolli all, siis tänavu kuuluvad Eesti kapitalile pooled edetabeli ettevõtetest ning 49% suurimate ettevõtete koguväärtusest.

"GILD100 edetabelis hakkab silma, et suurim ja edukaim ettevõtja on Eesti Vabariik. Edetabelis on kokku üheksa ettevõtet, kus omanikuks või kontrollosalusega aktsionäriks on Eesti riik," ütles GILD Bankersi juhtivpartner Rain Tamm. "Riigi poolt kontrollitavate ettevõtete koguväärtuse osakaal GILD100s on aastaga kasvanud 11,5 protsendilt 19,5 protsendile," lisas ta.

Tamme sõnul oleks tabelis häid kohti haaranud riigi osalusega ettevõtted praegustes majandustingimustes edukad olnud ka eraettevõtetena. "Riik ei pea kõigis ettevõtetes hoidma kontrollpakki, vaid kaaluma võimalusi, mis avanevad börsileminekuga ning uute strateegiliste investorite kaasamisega," märkis ta.

GILD Bankersi juhtivpartner lisas, et kui riigiosalusega ning põhiliselt infrastruktuuri valdkonnas tegutsevad ettevõtted on olnud edukamad, siis suurimad langejad on klassikalistes buumiaja juhtivates tööstusharudes – finantssektor, jaekaubandus, kinnisvara, ehitusmaterjalide tootmine ja teised sisetarbimisega seotud valdkonnad.

Kolmandat korda Eesti ettevõtteid nende turuväärtuse alusel reastava edetabeli kümme esimest:

1. Eesti Energia AS, turuväärtus 31.12.2008 17,403 mld kr, mullu 2. kohal
2. Swedbank AS, 15,225 mld kr, mullu 1. kohal
3. Eesti Telekom AS, 8,418 mld kr, mullu 4. kohal
4. Tele2 Eesti AS, 4,668 mld kr, mullu 9. kohal
5. BLRT Grupp AS, 4,554 mld kr, mullu 7. kohal
6. Tallink Grupp AS, 4,006 mld kr, mullu 5. kohal
7. SEB Pank AS, 3,964 mld kr, mullu 3. kohal
8. Elisa Eesti AS, 3,469 mld kr, mullu 12. kohal
9. Tallinna Sadam AS, 3,424 mld kr, mullu 10. kohal
10. Tallinna Vesi AS, 2,813 mld kr, mullu 14. kohal

GILD100 annab ülevaate kõige suurema omakapitali turuväärtusega ettevõtetest 2008. aasta lõpu seisuga, eeldusel et antud ettevõtted oleks tol ajal olnud Tallinna börsil noteeritud. Ettevõtete järjestamine väärtuse alusel panga teatel usaldusväärseim meetod ettevõtete hindamisel.

GILD Bankersi ärisuunad on alternatiivsete fondide juhtimine ja investeerimispangandus. GILD Bankersi koduturuks on Balti riigid, kuid tegevuste ja investeeringute haare katab Kesk- ja Ida-Euroopa ning SRÜ riigid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. October 2009, 12:20
Otsi:

Ava täpsem otsing