Raasuke kõigutas Poola zlotti

16. oktoober 2009, 15:28

Rootsi majanduslehes Dagens Industri täna
avalikustatud Swedbanki finantsjuhi Erkki Raasukese mõtteavaldused Läti lati
devalveerimisvõimaluste üle seadsid surve alla Poola zloti, kirjutas agentuur
Bloomberg.

Ennelõunal odavnes zlott euro suhtes 0,5% 4,2080 zlotile eurost ning vastavalt 0,3% ja 0,2% odavnesid ka Ungari forint ja Tšehhi kroon.

Raasuke ütles DI-le, et Läti võib IMFi, Skandinaavia riikide ja Euroopa Komisjoni abiga latti 15% ulatuses devalveerida ka euroreegleid rikkumata. Euroopa vahetuskursi mehhanismis ERM2 kauplev valuuta võib keskkursi ümber liikuda +/-15%, kuid Läti on ühepoolselt kehtestanud väga kitsa koridori. Raasuke ütles, et taoline kontrollitud devalveerimine võib majanduse kiiremini august välja aidata, ehkki pangale tähendaks see laenukahjumite varasemat ja korraga suuremat realiseerumist.

„Lätiga seotud mured on jälle päevakorras pärast seda, kui Swedbanki finantsjuht ütles, et Läti võib korraldada kontrollitud devalveerimise,“ ütles Bloombergile UniCredit SpA strateeg Gyula Toth.

„Jätkuv mure olukorra pärast Lätis on imbunud survestama zlotti, mida käsitletakse kui kogu regiooni esindajat,“ ütles Nomura Internationali ökonomist Peter Attard Montalto.

Raasuke: ma ei öelnud, et Läti peaks devalveerima

Äripäevale antud kommentaaris ütles Raasuke, et Dagens Industri artikli tonaalsus oli õige aga pealkiri oli võetud ainult ühest küsimusest ning jäi kontekstiväliseks. Swedbanki finantsjuhi sõnul puudutas tema ettekanne Eesti Kaubanduskojas Rootsis hoopis Eesti ja Rootsi majanduse väljavaated ja missugused on omavahelised seosed ja erinevused. "Selles teemas ei ole ma mitte midagi rohkem valmis kommenteerima, sest see on täiesti beyond the point," sõnas Raasuke Läti lati devalveerimise teemale viidates.

Ta rõhutas, et Läti devalveerimise teemat ei saa ühe või kahe lausega kajastada, sest nii pealiskaudne lähenemine oleks vastutustundetu. „Mina ainult arendasin ajakirjaniku küsimuse teemat edasi, kuidas see võiks toimuda, missugustel eeldustel, mis võiks olla selle kaasmõjud. Kindlasti ei ole ma öelnud, et Läti peaks devalveerima," rääkis Raasuke sellest, kuidas Rootsi meedias Läti lati devalveerimise teema üles võeti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. October 2009, 18:14
Otsi:

Ava täpsem otsing