Kivirähk paremjõududele: märgake venelasi!

19. oktoober 2009, 11:59

Keskerakonna ainuvõim Tallinnas kestab nii
kaua, kuni teised erakonnad ei õpi ka venekeelsete valijatega kõnelema, sõnas
sotsioloog Juhan Kivirähk.

Kivirähk nõustus, et eilsed valimistulemused olid õppetunniks Eesti poliitikute jaoks, kes on Eesti venekeelse elanikkonna jätnud senini tähelepanuta. "Keskerakonna ainuvõim Tallinnas kestab nii kaua, kuni teised erakonnad ei õpi ka venekeelsete valijatega kõnelema," tõdes sotsioloog.

Kas paremerakonnad peaksid mõtlema oma suhtumise muutmisele juba eelseisvad riigikogu valimisi ettevalmistades? "Riigikogu valimistel on elektoraat pisut teistsugune, venekeelseid valijaid on vähem, aga me peaksime üldse sellest üle saama, et valijaid rahvuse järgi jagada," ütles Kivirähk. Sotsioloogi sõnul oleks kindlasti olulisem, eriti majanduskriisist väljatulekul, et võistleksid majanduspoliitilised ideed omavahel, mitte rahvuslikud.

"Riigikogu valimistest rääkides, siis on mõtlemiskoht neile paremerakondadele, kes Keskerakonnale alla jäid ja ka Keskerakonnale endale, et sellistes vastandumise tingimustes on Keskerakonnal raske riigikogu valimiste võidu korral liitlast leida. Sest riigikogu valimistel nad siiski absoluutset enamust ei saavuta," ütles Kivirähk.

"Ka Keskerakond peab mõtlema rohkem selle peale, et olla rohkem koostööaldis. Praegu on mängitud selle peale, et saavutada ainuvõim, aga riigikogu valimistel peaks olema rohkem koostöövõimet. Siin on ka väga suur mõtlemiskoht sotsiaaldemokraatidele, nemad on opositsioonis riigitasandil - kas nad otsustavad Keskerakonna pakkumise Tallinnas vastu võtta või mitte, see on päris tõsine probleem," rääkis sotsioloog.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. October 2009, 16:02
Otsi:

Ava täpsem otsing