Esmaspäev 5. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Juhtkiri: Ansip ja Laar, õppige Savisaarelt

1706-aripaev 20. oktoober 2009, 07:15

Nii hull olukord valimisjärgses pealinnas,
nagu joonistas eile oma pildil siin leheküljel meie karikaturist Anti
Veermaa, siiski ei ole, kuid kui meenutada peaminister Andrus Ansipi nägu
pühapäeva õhtul, kui ta andis ETV valimisstuudios intervjuud, siis võib see
kaotajate - paremerakondade - meelest niiviisi välja küll näha.

Armastusavaldusest valimiste eel ei piisa, iga valijagrupiga tuleb teha pidevalt tööd, otsida mõttekaaslasi ja toetajaid. Ka Äripäeva meeleolu oli Tallinna valimistulemuste selgudes nukker - paremerakonnad ei suuda ka koos roosade sotsiaaldemokraatidega pealinnas Edgar Savisaarele ja Keskerakonnale arvestatavat konkurentsi pakkuda. Sarkastilise sulega kirjamehe Mihkel Muti sõnul võivad paremerakonnad Keskerakonnast jagu saada vaid seda seestpoolt õõnestades... (PM, 19.10).

Ent meeldib see meile või mitte - see on demokraatia. Kaks kolmandikku tallinlastest käis valimas ja selline oli neist enam kui poolte tahe. Pealinnast on saanud Keskerakonna kindlaim kants ning paraku on paremerakonnad ise selleks keskmeestele- ja naistele tee sillutanud.

Kui Reformierakonnal ning Isamaa ja Res Publica Liidul on ikka kunagi kindel tahe võimule tulla, ei jää neil muud üle, kui õppida Savisaare käest, kuidas võita valijaid. Seda enam, et äsjased valimised on riigikogu valimiste peaprooviks. Üks eelis paremerakondadel siiski on - riigikogu ei vali mittekodanikud. Aga üksnes selle peale loota ei tasu.

Savisaare valimisvõidus tähtsustatakse toimetuse meelest pronksiööd siiski üle - vene keelt kõnelevad valijad andsid Savisaare ja Keskerakonna poolt hääletades tegelikult hävitava hinnangu vene äärmuslastele Eestis.

Vene inimene tahab täpselt samamoodi nagu eestlased ja teistest rahvustest Eesti (elanikud-)kodanikud elada ja kasvatada lapsi stabiilses riigis. Savisaar on osanud neid veenda selles, et just tema juhitud Keskerakond suudab seda neile tagada. Ja Keskerakond on seda ka pakkunud - sotsiaalseid töökohti, lasteaiakohti, eluasetki.

Paremerakondadel pole vähemalt Tallinnas mitte midagi sarnast vastu panna. Nad pole lihtsalt hulk aega olnud pealinnas võimul. Nad on saanud ainult valimislubadusi välja käia, Keskerakond on samal ajal tegutsenud (sageli vahendeid valimata ja linnakodaniku raha põletades), unustamata seda ka rõhutada.

Siin on väga suur vahe. Selle vahe ületamine ei õnnestunud paremerakondadel seekordki ega õnnestu edaspidi, kui üks panustab eliidile ja teine rahvuslusele ning mõlemad vaatavad üle nii venekeelsest kui ka tavalisest valijast, keda on valijaskonnas enamik. Võimule tulles peab ju nende kõigiga tegelema, mitte ainult eliidi ja mitte ainult eestlastega.

Armastusavaldusest valimiste eel ei piisa. Erinevalt Mihkel Mutist soovitame paremerakondadel teha järjepidevalt tööd iga valijagrupiga, otsida neist mõttekaaslasi ja toetajaid. Tõsiselt. Alustada võiks muulaste poliitika loomisest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2009, 10:09
Otsi:

Ava täpsem otsing