Uuring: USA ei saa endale surmanuhtlust lubada

20. oktoober 2009, 19:38

California osariigis ootab 678 inimest
surmanuhtlust, osariik on selle numbriga esikohal, kuid ometi pole seal nelja
aasta jooksul kedagi hukatud.

Siiski kulutab California aastas rohkem kui 130 miljonit dollarit oma surmanuhtluse süsteemile, sinna alla käivad kohtukulud, vangide majutamine ning apellatsioonisüsteemiga toimetulek, näiteks osa kinnipeetavaid ootavad surmanuhtlust juba 1970ndate aastate lõpust, kirjutab CNN.

See ilmestab hästi uuringu tulemusi, mis toovad välja, et USA osariigid raiskavad miljoneid dollareid ebaefektiivse surmanuhtlussüsteemi ülalpidamiseks, võttes sinna raha niigi nappidest kuritegevuse vastastest fondidest.

“35 osariigis on endiselt lubatud surmanuhtlus, kuid igal aastal testatakse neid aina vähem. Kuid vangide arv, kes ootavad surmanuhtlust, on jäänud stabiilseks. Ajal, kus riigil raha napib, on surmanuhtlus muutumas kalliks eluvormiks,” ütles surmanuhtluse uuringute infokeskuse juht Richard Dieter.

Justiitsministeeriumi kõige uuematest andmetest selgub, et 2007. aastal ootas surmanuhtlust 3220 inimest. Mõni aeg tagasi oli see number veel 2250, kuid selliste vangide arv on alates 2000. aastast oluliselt kasvanud.
Sel aastal on läbi viidud 10 osariigis 40 surmanuhtlust. 2008. aastal oli see number kogu aasta peale 37. Kümme aastat tagasi hukati aga 98 inimest aastas.

Surmanuhtluse uurimiskeskuse uuringust selgub, et surmanuhtluse süsteemile kulub aastas osariigi kohta keskmiselt 10 miljonit dollarit rohkem kui eluaegsete vangide ülalpidamisele. Kulusid tõstavad kõrgemad turvanõuded ning vangide lubamine tihti pikkadele armuandmise- ja apellatsiooniprotsessidele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. October 2009, 09:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing