Firmajuht tervitab ekspordi krediidikindlustuse piirangute vähendamist

29. oktoober 2009, 16:08

Raudbetoontoodete tootmise ja müügiga
tegeleva Tartu Maja Betoontooted juht Jaan Luts tervitas riigiosalusega loodava
kindlustusseltsi loomist, mis võimaldab varasemast väiksemate piirangutega
kindlustada eksportivatel ettevõtetel krediidiriski.

Luts ütles, et ka varem olid taolised garantiid KredExis olemas, aga need ei kehtinud firmadele, kelle omanikud on natuke suuremad firmad. "Tartu Maja puhul on Skanska ja Merko," märkis ta.

"See on väga teretulnud," kommenteeris Luts, et tänu loodavale kindlusseltsile enam taolisi piiranguid ei seata. "Siis oleks meil põhjust sinna pöörduda," lisas ta. Tema hinnangul on oluline, kui selline teenus tuleb, kuna see aitab kindlasti ekspordile kaasa.

Luts ütles, et toote ostjaga neil probleeme pole, kui krediidikindlustuse saamisel pigem ekspordisaaja taust terava pilgu alla võetakse, kuna tegemist on börsifirmadega. Samas nentis ta, et kindlustust oleks siiski vaja. "See on riskikoht praegu," põhjendas ta.

Eksport kasvab Tartu Maja Betoontoodetel Lutsu sõnul hetkel jõudsalt ja kordades, aga tulemuslikkus pole esialgu loodetud tasemel. "Me ei suuda sealt korralikku rahavoogu teenida, kuigi käive on kordades kasvanud," märkis ta.

Ekspordi osakaal on tõusnud 80%ni kogu tootmismahust, kuna Eesti turg on olematu, põhjendas Luts. Läti tütarfirmas on ekspordi osakaal tema sõnul isegi suurem – 90%. "Ekspordikäive võib praegu kokku olla kuskil 130 miljonit krooni kahe firma peale," lisas ta.

Peale Soome ja Rootsi on Tartus asuv Tartu Maja Betoontooted eksportinud väga vähesel määral ka Leetu ja Poola. Ettevõtte suuremad omanikud on võrdse osakaaluga Järvevana AS, Skanska EMV AS ja YIT Ehitus AS.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. October 2009, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing