Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hennoste: erakonna raha teema on oluline

Kadrin Karner 30. oktoober 2009, 00:00

Eelmisel reedel Äripäevas ilmunud lugu "Väljapressijate ohvrid või skeemitajad" on oluline teema, mida peaks kajastama ka teised meediaväljaanded, kuna Äripäev on kindla sihtrühmaga leht, ütles Tartu Ülikooli õppejõud Tiit Hennoste.

"Keskne paistab olevat kogu aeg küsimus, kas Reformierakonna reklaamikampaaniat rahastati seadusest mööda hiilides või mitte. See teema on kindlasti oluline," märkis ta.

Hennoste tõdes, et ega keegi meediaväljaandeid selleks sundida ei saa, kuid nad võiksid uurida teiste parteide rahaasju, sest see on oluline. "Kuigi eetikakoodeks otse ei ütle nii, aga mulle tunduks küll veidi probleemsena võtta Äripäeva suur teema ja hakata seda ise arendama," arutles ta.

Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõuniku Tarmu Tammerki sõnul on erakondade rahastamise selguse teema ühiskonna jaoks ülioluline. "Tekitab kummastust, et teised meediakanalid peale Äripäeva on nn R-skeemi kajastamisel olnud nii tagasihoidlikud. Jääb mulje, nagu soovitaks teemat maha vaikida," ütles ta.

Võimaliku põhjusena tõi Tammerk välja konkurentsi meedias. "Kui üks väljaanne on teemaga väga hoogsalt välja tulnud, siis teised justkui pelgavad sabas sörkida. Aga antud juhul on ju teema arendamine alles pooleli," arutles ta.

Eesti Päevalehe peatoimetaja Lea Larin väärtustab erakondade rahastamise läbipaistvust ning leht on tema sõnul seda ka kajastanud. "Kiitus tublidele Äripäeva kolleegidele Reformierakonna skeemi paljastamise eest, kuid ma ei pea eetiliselt aktsepteeritavaks Äripäeva leitud ja suurelt väljamängitud teema ülevõtmist. Sedaviisi Eesti ajakirjanduses ei tehta." Samas meenutas Larin, kuidas Eesti Päevaleht kajastas suvel ärimeeste Aleksander Tralmaksi ja Kalle Norbergi Läti lehe Diena ja sealse ärilehe omandamist, mis põhjustas suurt segadust, mida aga millegipärast Äripäev sugugi ei valgustanud.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli ütles, et Postimees on sel teemal kirjutanud ja kui nad peavad vajalikuks, siis teevad seda ka edaspidi. Tema sõnul ei saagi Äripäeva lugu suurtesse ajalehtedesse jõuda seoses kehtestatud reegliga, mis keelab teise lehe lugusid refereerida.

"Kui sellist piirangut poleks, oleks teema kindlasti märksa suuremat kõlapinda leidnud," lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:17
Otsi:

Ava täpsem otsing