Suurpangad kuhjavad raha, nagu oleks viimnepäev tulekul

02. november 2009, 16:34

Citigroup ja JPMorgan kuhjavad raha,
justkui oleks järjekordne kriis ukse ees, vahendab Bloomberg.

Citigroup on alates Lehman Brothersi pankrotist kahekordistanud bilansis raha 244,2 miljardi dollarini. Ühelgi teisel pangal sellist rahakuhilat ei ole. Läinud aastaks jõudis pank rahakaasamise raskustega sinnamaani, et pidi valitsuselt 45 miljardit kapitali kaasama. USA Riigikassa ja regulaatorid tahavad, et pank hoiaks rohkem raha ootamatusteks, isegi kui turud paranevad.

Ettevaatus, mis on aidanud taastada usalduse finantssüsteemi vastu, pakub vähe mugavust aktsionäridele, kes näevad känguvaid tootlusi, kuna raha hoidmine likviidsetes vahendites pakub 1/12 tootlust võrreldes välja antud laenudega.

USA neli suuremat panka on kasvatanud kokku likviidsust 67 protsenti. Kui juunis 2008 hoiti 914,2 mld dollarit likviidsust, siis 30. septembri seisuga oli seda 1,53 triljonit dollarit. Toona moodustasid likviidsed varad 15 protsenti varadest, nüüd aga 21 protsenti.

Citigroupi kogulikviidsus oli 450,3 miljardit dollarit ehk 24 protsenti varadest. 2008. aasta juunis oli seal 16 protsenti varadest. See tõi Citigroupi juhatuse esimehe Vikram S. Panditi juhtimisel kaasa puhasintressitulu languse 1,4 miljardit dollarit ja surus panga 750 mln dollarilisesse ärikahjumisse.

Kui Citigroup oleks 0,63 protsenti teenivate varade asemel andnud laene, mille intress on 7,2 protsenti, oleks pank teeninud vähemalt 8,65 miljardit dollarit enam tulu aastas.

JPMorgani kogulikviidsus kasvas 453,6 miljardile dollarile ja see moodustas 22 protsenti bilansimahust. Bank of America vastavad numbrid olid 422,6 miljardit dollarit ja 19 protsenti bilansist. Wells Fargol oli likviidsust 201 miljardit dollarit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. November 2009, 19:23
Otsi:

Ava täpsem otsing