Suur tükk ajab suu täitsa lõhki

Liivi Tamm 04. november 2009, 00:00

Juhtus allakirjutanu ühel päeval sirvima mõistujuttude raamatukest. Teiste seas sattus ta lugema mõtisklust, kus vana indiaanlane arutleb pojaga headuse ja kurjuse vahekorrast siin maailmas:

"Mu poeg, meie kõigi sees võitleb omavahel kaks hunti. Üks neist on Kuri. See on viha, kadedus, ahnus, ülbus, rahulolematus, alaväärsustunne, valelikkus, silmakirjalikkus, kõrkus," rääkinud vana indiaalnlane.

"Teine on Hea. See on rõõm, rahu, rahulikkus, armastus, lootus, teadmine, mõistmine, tagasihoidlikkus, lahkus, heatahtlikkus, suuremeelsus, kaastundlikkus."

Pojapoeg mõtles kuuldu üle hetke ja küsis vanaisalt: "Kumb hunt võidab?"

Vanaisa vastas: "See, keda toidad."

Eks ta ole. Ahnuse pisik on vistiti inimloomusesse niivõrd sisse süstitud, et kiirustamise tuhinas tekib petlik usk, et vast võidab tõesti see, kel surres rohkem asju. Asjadest ilma tarkuseta on aga teatavasti üsna vähe tolku. Majanduse soodsate olude halvemuse poole pöördudes sai aga heaolust kiiresti rahulolematus ning mõistmisest kadedus.

Praegu jääb ellu see, kel tarkust ning nupukaid ideid. Ellu jääb see, kes suudab kohanduda. Ellu jääb just see, kes oskab rahu säilitades toimetada raskete olude keerdkäikudes ning leida endale parima lahenduse.

Ses suhtes pole näiteks Ülemiste City edu võrreldes konkurentidega praeguse kinnisvaraturu keerdkäikudes teab mis ime. Panustamine turundustegevusse ja n-ö pehmete väärtuste loomisesse toote müügis annab praegusel ajal konkurentsieelise.

Lõppude lõpuks - aeg, mil turundustegevust mõisteti müügitöö küljes tolkneva tüütu ripatsina, näis juba 90ndate teises pooles ühele poole saavad.

Paras annus edu ja teine samasugune sõõm ahnust aga viisid nii mõnegi konkureerija vast taasiseseisvumise järgsesse arengujärku tagasi: raha kokku kraapimise tuhinas ununesid tagala kindlustamine ja turunduse a, b ning c. Ning tulemus, teadagi...

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing