Kommentaar: mullid on sees ka kasumitel

09. november 2009, 19:00

Kolmandas kvartalis lõi varasemalt seatud
prognoose suurem arv ettevõtteid, kui mistahes kvartalis enam kui 15 aasta
jooksul, selgub Thomson Reutersi andmetest.

Analüütikud on hoiatanud, et kasumid kasvavad ka edaspidi käivetest oluliselt kiiremini, mis võiks olla märgiks, et Wall Street kaevab endale praegu üsna tõsiseltvõetavat auku.

USA laiapõhjalise S P 500 aktsiaindeksi 440st tulemused teatanud ettevõttest 80 protsenti on saanud hakkama oodatust kõrgema kasumiga. Ja mitte pisut, vaid lausa palju kõrgemaga, mis jätab prognoosijaid järjekindlalt kehva valgusesse.

Viimase 15 aasta jooksul, mil Reuters on sellist andmestikku kogunud, on S P 500 indeksi ettevõtted kvartaliprognoose ületanud keskmiselt 1,9 protsendi võrra. Praegused 440 ettevõtet on ootusi ületanud keskmiselt 14,9 protsendi võrra, mis on kõrgeim kogu perioodil. Ja indeks ise on eelmise kuu teisel nädalal alanud tulemusteperioodil teadetele reageerivate entusiastide puudumisel kerkinud vaid pisut enam kui protsendi, mis tähendab, et vahel peavad hea tulemuse avaldanud ettevõtted õudusega pealt vaatama oma aktsiahinna langustki.

Veidrat olukorda aitab selgitada käivete mage kasv. Selles vallas on andmebaasile tuginedes prognoose ületanud vaid 58 protsenti ettevõtetest.

Käibeprognoosid peegeldavad nii ettevõtte seisu, kui ka turuolukorda näiteks tarbija seisukohast. Pea kahel kolmandikul juhtudest, tõsi, on seda alahinnatud, aga tulemus jääb siiski alla kasumirea kõrgele lennule, mida saab mõjutada võimsate kulukärbetega.

Tõhusaim viis kulude kokkutõmbamiseks, mida valdavalt kasutatud ongi, on töökohtade koondamine. Olen sellest siinsetel lehekülgedel varemgi kirjutanud – töötajate efektiivsus kasvab, kuid mitte lõputuseni, ja kasumi poole rühitakse aina väiksemate kuludega. Aga kasvab ka nende arv, kes ei jaksa enam ettevõtte toodet osta. Tark töötu kasvatab oma tagavara, mitte ei toeta tarbimisega majandust. Ja tekib nõiaring.

See avaldab ilmselt mõju järgmiste kvartalite kasumitele ja üsna pea ka aktsiahindadele, mis võib koostöös kõhklustega majanduse paranemise kohapealt õhku välja lasta ka turgudelt tervikuna.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. November 2009, 19:00
Otsi:

Ava täpsem otsing