SKP III kvartalis -15,3%

Kristi Malmberg 12. november 2009, 09:05

 Esialgsel hinnangul vähenes Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2009. aasta III kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 15,3%, teatas statistikaamet.


Tänavu I kvartalis vähenes SKP 15,0% ning II kvartalis 16,1%.
Võrreldes II kvartaliga vähenes sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP III kvartalis 2,8%, kusjuures vähenemine aeglustus — I kvartalis vähenes SKP eelmise kvartaliga võrreldes 6,0% ning II kvartalis 3,4%.


Lisandväärtuse vähenemine pidurdus enamikul tegevusaladel. Esialgsel hinnangul süvenes lisandväärtuse langus vaid hulgi- ja jaekaubanduse ning finantsvahenduse tegevusalal. Finantsvahenduses loodud lisandväärtus vähenes eelkõige selle tegevusala ettevõtete finants- ja intressitulude ning teenustasutulude vähenemise tõttu. Hulgi- ja jaekaubanduse lisandväärtuse vähenemist põhjustas jätkuvalt nõrk sisemajanduse nõudlus.


Tööstussektoris loodud lisandväärtus vähenes esialgsel hinnangul 28% (II kvartalis 30%). Et sisemajanduse nõudlus oli nõrk, jätkus III kvartalis töötleva tööstuse kodumaiste tellimuste vähenemine. Samas aeglustus nii töötleva tööstuse kui ka kogumajanduse kaupade ekspordi langus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2009, 21:04
Otsi:

Ava täpsem otsing