Swed: piisavalt sääste vaid igal neljandal inimesel

Kristi Malmberg 12. november 2009, 12:33

Hoiuste statistika ja kliendiuuringud näitavad, et 25% Swedbanki klientidest omab sääste ligi kolme kuupalga ulatuses, 75% klientidest säästud kas puuduvad või on väga tagasihoidlikud, teatas pank.

 Swedbanki jaepanganduse tegevdirektori Aet Altroffi sõnul peavad majandusanalüütikud vajalikuks reserviks ühe kuni kolme kuu sissetuleku suurust tagavara, mis võiks olla igal leibkonnal. Tema sõnul on küll näha, et raskemad ajad majanduses on pannud inimesi vähem tarbima ning pikemalt ette mõtlema, kuid säästmisharjumuse tekkimine võtab siiski aega.

 "Praktika näitab, et ka pangast küsitakse praegu üha enam nõu, kuidas on mõistlik endale sääste koguma hakata," ütles Altroff.„Säästmist ei pea alustama sugugi suurtest summadest, vaid piisab sajast või mõnesajast kroonist kuus, et endale pikema perioodi jooksul arvestatav tagavara koguda. Seega on säästmine võimalik ka väiksemate sissetulekute juures ja pole jõukamate klientide pärusmaa."

 Statistika põhjal on aktiivsemad säästjad vanemaealised kliendid, kes on tuleviku suhtes ettevaatlikumad. Säästud puuduvad või on väga väikesed eelkõige madalama ja keskmise sissetulekuga peredel ning noortel. Kolme kuu sissetulekuid ületavad säästud on 20% pangaklientidest, 5% klientidest on sääste ühe kuni kolme kuu sissetuleku suuruses ning ülejäänutel jäävad säästud alla ühe kuu sissetuleku piiri.

 "Selge on, et sissetulekute vähenemine on paljude perede rahalist seisu pingestanud. Kuid pangas nõustamise käigus leitakse tihti üles need kulutused, mille arvelt saaks endale tagavara kogumist alustada. Näiteks on Euribori langus toonud enamikele kodulaenuvõtjatele soodsamad kuumaksed, mille arvelt saab raha kõrvale panna," selgitas Altroff.

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 19:55
Otsi:

Ava täpsem otsing