Kohus: ettevõtjad pääsevad suhkrutrahvist

Silvia Kruusmaa 13. november 2009, 16:18

Tallinna Halduskohus tegi  otsuse 22 Eesti ettevõtte kaebuse osas, milles vaidlustati põllumajandusministri käskkirju ning maksu- ja tolliameti otsuseid üleliigse suhkru laovaru tasu sissenõudmise asjades.

Kohus leidis, et ettevõtetelt ei saa üleliigse laovaru tasu sisse nõuda, kuna seda reguleeriv seadus on vastuolus Euroopa Liidu õiguse ja Eesti Vabariigi põhiseadusega, teatas Tallinna Halduskohus.

Nimelt ei olnud maksu objekti ja määra kehtestavaid Euroopa Liidu õigusakte ametlikus korras eesti keeles avaldatud 1. mail 2004. a, mil Eesti liitus Euroopa Liiduga ja millise kuupäeva seisuga riik arvutas ettevõtjate üleliigse laovaru suuruse. Kohus leidis, et Eesti põhiseaduse ja õigusriigi fundamentaalsete printsiipide kohaselt ei saa kellelegi panna kohustusi (s.h maksukohustusi) õigusakti alusel, mis ei olnud kohustuse tekkimise ajal ametlikult eesti keeles avaldatud.

Kohtu tänased otsused tuginevad Euroopa Kohtu pretsedenti loovale otsusele nn Skoma-Lux kohtuasjas, milles Luksemburgis asuv Euroopa Kohus tuvastas, et Euroopa institutsioonid jätsid uute liikmesriikide liitumise ajaks täitmata oma kohustuse avaldada õigusaktide tekstid Euroopa Liidu Teatajas kõikide uute liikmete riigikeeltes, mistõttu ei saa ühenduse õiguse kohustusi panevaid õigusakte eraisikute suhtes vahetult kohaldada. Ka nn suhkrutrahvi puhul sisaldusid maksukohustuse peamised elemendid Euroopa Komisjoni määrustes, mis ei olnud õigeaegselt eesti keeles ametlikult avaldatud.

Halduskohtu otsuseid saab vaidlustada 30 päeva jooksul Tallinna Ringkonnakohtus.

  

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 19:28
Otsi:

Ava täpsem otsing