Nasdaq OMX lubab Tallinna börsil paremaid võimalusi

Virge Haavasalu 18. november 2009, 13:53

Osaluse suurendamine kõikidel Balti börsidel pakub paremaid kapitalikaasamise võimalusi ja investoritele suuremat kauplemisväärtust, kinnitas Nasdaq OMX Nordic asepresident Henrik Elfving.

Kui Riia ja Vilniuse börsil sai Nasdaq OMX 93%se osaluse juba varem, siis täna saavutati see ka Tallinna börsil. Varasemalt oli Nasdaq OMXi osalus Tallinna börsil 62%. "See samm võimaldab muuta kogu Balti turgu ühtlasemaks ja kiiremaks," põhjendas Elfving osaluse suurendamist.

Kui praeguse omaniku eellane Helsinkin Borssi sisenes Tallinna börsile, oldi selle üle Elfvingi sõnul rõõmsad, kuigi toona arvati, et kohalikud omanikud jäävad pikaks ajaks. "Ent ajad muutuvad ja nüüd oleme osa maailma börsioperaatorist Nasdaq OMXist. On selge, et tütarettevõtte täieõigusliku omanikuna on palju lihtsam tegutseda," märkis ta. 

Teine aspekt osaluse suurendamisel on Elfvingi ütlusel uus kauplemisväärtus. "Me tahame teha parimat, et aidata turuosalisi, muuta kauplemist aktiivsemaks ja suurendada sellega käivet," lubas ta. "Samuti töötame koostöös oma liikmetega välja uusi tooteid,“ lisas Elfving.

SEB juhatuse liige ja ettevõtete panganduse valdkonna juht Allan Parik põhjendas osaluse müüki sellega, et aktiivne börsil olemine ei eelda veel omanikuks olemist. "Ühtne kauplemisruum Baltikumis on tervitatav," märkis ta, viidates europõhisele kauplemisele tulevikus. "See samm muudab ühise Balti turu atraktiivsemaks ja tuleb ka uusi nimesid börsile," rääkis Parik.

Swedbanki juht Priit Perens nimetas ostu-müügitehingut lausa märgiliseks, kuna osalus läheb niivõrd suure tegija kätte, nagu seda on Nasdaq OMX. Ta rõhutas veel konsolideerumist kogu Balti turul, mis kindlasti tugevdab nende börside väärtust. "Meil on suured ootused, mis on edasine samm," ütles ta.

Ka Perens uskus, et maailma suurima börsioperaatori osaluse suurendamine kohalikul börsil elavdab kapitaliturgu, pakkudes paremaid võimalusi ettevõtetele raha kaasamiseks. "Tegelikult oleksid juba 3-4 aastat tagasi pidanud rohkem ettevõtteid börsile minema, mitte tulema pankade juurde," leidis ta, pidades silmas just nn rämpsvõlakirjade emiteerijaid.

Eesti Panga asepresident Märten Ross kommenteeris Eesti riigi osaluse loobumist sellega, et ajad muutuvad ja täna ei mängi Tallinna börsi omanikustaatus enam mingit rolli, pigem vastupidi, tekitab huvide konflikti, kuna Eesti pank peab ka turu üle järelevalvet teostama.

NASDAQ OMX Group on maailma suurim börsikontsern, pakkudes kauplemise, börsitehnoloogiate ja noteeritud ettevõtetega seotud teenuseid kuuel mandril ja olles üle 3900 noteeritud ettevõttega maailma väärtpaberiturgude hulgas esikohal, seisab Tallinna börsi kodulehel.

NASDAQ OMX Group pakub kapitali kaasamise võimalusi üle kogu maailma, sealhulgas USA reguleeritud turult; Põhjamaade turult OMX Nordic Exchange, sealhulgas alternatiivturult First North ja 144A PORTAL turult. Kaubelda on võimalik mitmesugustes varaklassides – aktsiad, derivatiivid, võlakirjad, toorained, struktureeritud tooted ja börsil kaubeldavad fondid.

NASDAQ OMX Group tehnoloogilised süsteemid on kasutusel enam kui 60 börsil, arveldusorganisatsioonis ja depositooriumis rohkem kui 50 riigis. NASDAQ OMX Nordic ja NASDAQ OMX Baltic hõlmavad NASDAQ OMX Groupi börse Helsingis, Kopenhaagenis, Stockholmis, Islandil, Tallinnas, Riias ja Vilniuses.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2009, 14:06
Otsi:

Ava täpsem otsing