Parex kinnitab Euroopa pankade ostuhuvi

Sirje Rank 18. november 2009, 12:58

Läti Parex Banka, mille päästmine läinud sügisel sundis Läti valitsust IMFilt abi paluma, võib juba tuleva aasta esimeses kvartalis uue omaniku leida, ütles panga tegevjuht Nils Melngailis agentuurile Bloomberg.

„Peamiselt on meie vastu huvi ilmutanud Euroopa pangad. Nii need, mis juba turul tegutsevad, kui need, mis alles tahavad sellele tulule tulla,“ ütles Melngailis. „Loodame panga restruktureerimisega aasta lõpuks ühele poole saada ning müük toimuks kõige varem tuleva aasta esimeses kvartalis,“ jätkas ta.

Lisaks pankadele on Parexi vastu huvi ilmutanud ka mitmed kapitalifondid, ütles Melngailis.

Eile andis Läti valitsus erastamisagentuurile korralduse esitada aasta lõpuks Parexi restruktureerimisplaan, ütles peaminister Valdis Dombrovskis. Sellega eraldatakse panga põhitegevusest nn halvad varad ning põhitegevusega mitte seotud valdkonnad.

Parexi müük annaks Läti valitsusele vaba raha – kapitalisüstide, deposiitide ja garantiidena on riik panka pumbanud ligi miljard latti, kirjutas Bloomberg. Melngailise sõnul võib pank pärast müüki poole sellest miljardist juba järgmisel aastal valitsusele tagasi maksta.

Uude Parex Bankasse jääks jaepangandus Balti riikides, privaatpangandus ning varahaldus Šveitsis ning panga tegevus Rootsis ja Saksamaal.

Eraldi Parexi fondi koondatakse kinnisvara ja liisingutegevus Venemaal, Aserbaidžaanis ja Valgevenes. Tõenäoliselt müüakse see kapitali- ja pensionifondidele, mis otsivad võimalusi pikaajalisteks investeeringuteks, ütles Melngailis. 

Parexi panganduse divisjon sai selle aasta esimese üheksa kuuga 76,9 miljonit latti puhaskahjumit. Uus Parex peaks tuleva aasta lõpus miinusest väljas olema, kuna Balti riikides on plaan laenuandmist suurendada, lubas Melngailis.

Parex plaanib tuleva aasta teises kvartalis turult raha laenata, et tugevdada oma kapitalibaasi. Melngailise sõnul plaanib Parex laene väljastada eelkõige väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele, kellel on Balti riikides tegutsevatest teistest pankadest raske laenu saada.

Läinud kuul teatas Läti TV3, et Nordea pank on huvitatud Parexi jaepangandusest Balti riikides. Nordea pole seda uudist kommenteerinud, kuid panga juhtkond on möönnud, et pank on laienemisest ja ülevõtmistest huvitatud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2009, 21:07
Otsi:

Ava täpsem otsing