USA elamuehitus kukkus 10,6 protsenti

Silvia Viidik 18. november 2009, 17:31

USA elamuasemete ehitus langes oktoobris ootamatult 10,6 protsenti septembriga võrreldes, vahendab Wall Street Journal.

Aastasel baasil langes ehitus 529 000 ühikuni. Ka ehituslubade arv langes. Ökonomistid ootasid oktoobris elamuasemete ehituse 1,7protsendilist kasvu 600 000 ühikuni aastasel baasil. Järsk kukkumine viis ehituse viimase kuue kuu madalaima tasemeni.

Kukkumine langeb natuke kokku ka 8000 dollarilise maksuhüvituse perioodi lõppemisega uutele ostjatele . Sellel kuul otsustas Kongress perioodi 30. novembrist pikendada aprilli lõpuni. Kui võrrelda oktoobri tulemust aastataguse oktoobriga, langes uute elamute ehitus 30,7 protsenti.

Ilmselgelt märgib oktoobrikuine langus kinnisvara sektori paranemislootuste suhtelist luhtumist, kuigi alates jaanuarist on uute elamute müük kasvanud 22 protsenti ning seega vähenenud ka laovarud, mistõttu ehitajad on vaikselt asunud ka uusi maju ehitama.

Ehituslubade arv langes oktoobrid 4 protsendi võrra 552 000ni aastasel baasil, kuigi ökonomistid ootasid 0,9protsendilist tõusu 580 000 ühikuni. See viitab, et ehitustegevus ka lähitulevikus ilmselt midagi hiilgavat näitama ei hakka.

USA tarbijahinnaindeks kasvas oktoobris 0,2 protsendi võrra, kuigi aastasel baasil langes näit 0,2 protsendi jagu.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2009, 17:31
Otsi:

Ava täpsem otsing