Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arco Vara andis Oberschneiderile korvi

    Põhjus, miks Oberschneider Luitsalu ja Tomingase peale verine on, võib peituda Luitsalu sõnul selles, et mullu suve alguses tegi Oberschneider koos grupi investoritega ühispakkumise Arco Varas enamusosaluse ostmiseks, ent omanikud lükkasid selle tagasi.
    Samal ajal kui ettevõtja Toomas Tool mullu juulis asus Arco Vara aktsiatega küsitavaid tehinguid sooritama, ostis umbes 15 miljoni krooni eest Arco aktsiaid Oberschneider. Juba kolm kuud hiljem, oktoobris, müüs Oberschneider kõik aktsiad turuhinda arvestades enam kui 50protsendise kahjumiga maha. Tõsi, nüüdseks on aktsia hind toonasest veel tunduvalt allapoole vajunud. Oberschneideri müüki paisatud aktsiate ostja oli aktsiaraamatuid vaadates Tool.
    "Sain aru, et olin teinud vea. Arco Vara omanikud on idioodid," oli Oberschneider ärritunud. Vestlusest mehega jääb mulje, et tegemist on sügava isikliku solvumise ja pettumisega Tomingases ning Luitsalus.
    "Kõnepruuk on kultuuri küsimus ning mul on väga kahju, et Oberschneideri puhul see kultuurikiht nii õhukeseks on osutunud. Ei oleks arvanud, et ta pakkumise tagasilükkamist nii isiklikult võtab," nentis Luitsalu.
    Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler vastas küsimusele, kas Arco Vara aktsiatega seotud tehinguid menetledes tegelesid nad ka Oberschneideri tehingute uurimisega, et kõiki käimas olevaid, toimunud või ka mitte toimunud finantsjärelevalve menetlusi nad ei kommenteeri. "Ega kõik meie kahtlused ei pruugi ka päädida kriminaalkohtusse jõudmisega," lisas ta, jättes otsa lahti, kas Oberschneideri tehingud pakuvad inspektsioonile huvi või mitte.
    Praegu Argentinas rantjee-elu elav Paul Oberschneider ei hoia kokku värve, kirjeldamaks Arco Vara omanikke, kes tema pakkumist vastu ei võtnud.
    Intervjuu ettevõtja Paul Oberschneideriga.
    Põhjus, miks ma teile helistan, on selles, et eelmise aasta juulis Te ostsite üle 1,5 miljoni Eesti kinnisvarafirma Arco Vara aktsia. Tahan küsida, miks te suure koguse aktsiad ostsite, kuna müüsite need kiiresti - juba oktoobris?
    (Pikk vaikus ja naer) Kas teate, mida ma tahaksin Teile vastata? See ei ole f*** teie asi. Mina olen selles riigis teinud nii palju asju, mida keegi ei märka, see on uskumatu. Lugesin ajalehest, et Tallinn sai Timesi ajakirjalt auhinna kõige ilusama jõuluturu eest Euroopas. Tallinna linnapea ja ametnikud tõstavad oma käed ja võtavad selle au endale. Aga kas te teate, kes selle turu asutas? Jah, see olin mina ja keegi ei maini seda.
    See olukord isegi ei aja mind närvi, aga paneb naerma… Aga ma ütlen teile, miks ma ostsin. Me tegime pakkumise… Me olime huvitatud võib-olla firma ostmisest sellel ajal. Aga me ei jõudnud mingisuguse… ideeni, kuidas teha seda koos olemasolevate omanikega. Nii et see oli spekulatiivne ost minu poolelt ja ma taipasin, et tegin vea, ja niisiis müüsin.
    Suurem plaan oli see, et olite huvitatud ettevõtte ostmisest?
    Suurem plaan oli see, et tahtsin osta rohkem aktsiaid. Arvasin, et ettevõte oli alahinnatud. Aga siis sain aru, et olin teinud vea.
    Ma räägin Teile juhtumist, mis on Eestis praegu päevakorral. See puudutab ärimees Toomas Tooli, ma ei tea, kas Te teate seda meest?
    Muidugi, jah.
    Ja lisaks SEB endist maaklerit, neid süüdistatakse väärtpaberiturul manipuleerimises Arco Vara aktsiatega ja need tehingud toimusid samuti eelmise aasta juulis. Räägitakse, et Toomas Tool soovis ettevõtte üle võtta ja ta kasutas selleks infot teise kahe partneri repolaenude kohta…
    Iga intelligentne inimene teadis seda infot. Toomas Tool ei teadnud Arco omanikke. Arco Vara omanikud on idioodid. Lihtsalt idioodid. Mina teadsin, kõik, kellel on intelligentsust ja kes ajavad Eestis äri, teadsid, et Arco meestel ei olnud raha, et nad olid võlgades ja et nad olid oma aktsiad pantinud. Ja et kui Arco Vara aktsiate hind langeb, satuvad nad veel suurema surve alla.
    Nii et Teie ostsite ka samal põhjusel neid aktsiaid, et teadsite seda infot ja tahtsite osta…
    Põhjusel, miks mina ostsin, ei olnud selle infoga mingit pistmist. Mina kirjutasin memo oma partneritele, kui aktsia hind oli 1.20 (euro - toim) juures ja ma ütlesin selles memos, et mina tahan osta neid aktsiaid, kui aktsia hind kukub 0.50 (euro - toim) juurde. Ja aasta hiljem pärast memo kirjutamist läkski nii ja seepärast ostsin. Ja siis ma taipasin, et keskkond, ettevõtte keskkond, on muutunud dramaatiliselt selliseks, et isegi 0.50 juures eksisin. Nii et ma müüsin. Ostmisel ei olnud mingit seost sellega, et need mehed olid raskustes, küll aga müümisel, siis, jah, oli seos.
    Aga miks ostsite just 1,5 miljonit aktsiat?
    Ostsin nii suure summa eest, kui palju mul parasjagu kontol raha oli.
    Aga kas Te omal moel aitasite Toomas Tooli? Oli see Teie isiklik otsus või Toomas Tool palus Teil need aktsiad endale müüa?
    Ei, ma pole kunagi midagi müünud… Ma ei ole… Ma pole kunagi Toomas Tooli näinud, ma saan aru, et ta elab Prantsusmaal? Ma ei tea.
    Nii et see oli Teie otsus, keegi ei soovitanud müüa.
    Toomas Tool teeb, mis Toomas Tool tahab. Mina teen, mida mina tahan. Igaüks teeb, mis tahab. Mis on oluline, on see, et keegi ei tegutsenud… Kõik teadsid sama infot, see oli laialt teada, mis olukorras need mehed olid.
    Toomas Tool hakkas enda aktsiaid müüma tükkide kaupa järjest madalama hinnaga. Tegemist oli aktsia hinnaga manipuleerimisega. Mida Te arvate sellisest käitumisest?
    Ma ei tea, mida ta tegi, ma ei tea, miks ta tegi. Ma arvan, et igaüks mõtles, et on võimalus osta ja saada omanikuks ettevõttes, mis on valesti juhitud. Probleem oli selles, et need kaks omanikku... Ma ei mäleta nende nimesid, mis nende nimed olid?
    Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu.
    Tomingas ja… jah. Kui need mehed oleksid olnud intelligentsed, siis ettevõte ei oleks olnud sellises jamas. Need mehed ei näinud reaalsust, nad siiani ei näe. Ma arvan, et kõik alguses arvasid, et nende meestega saab äri teha, aga kui aeg läks edasi, said kõik aru, et see on lootusetu.
    Ütlesite, et igaüks teadis infot nende kahe omaniku seisu ja laenude kohta. Kas jutud lihtsalt liikusid või olid mingid dokumendid, mis ringlesid?
    Info oli isegi ajalehtedes.
    Jah, aga mitte detailselt, mitte täpsed numbrid, mis tingimused repolaenude lepingutes olid…
    Mina ei tea täpseid numbreid. Aga info oli ajalehtedes, inimesed teadsid sellest.
    Aga tundub, et Toomas Tool teadis teiste suuromanike täpseid kokkuleppeid, täpseid lepingutingimusi. Seda numbrit, mis piirist peaks aktsia hind läbi vajuma, et pangad nõuaksid neilt osa laenudest tagasi…
    Mul pole õrna aimugi, kas ta teadis midagi sellist või mitte. Kõik lihtsalt teadsid nende meeste probleeme.
    Kas tegite eelmisel suvel Oberschneideriga Arco puhul koostööd?
    See on naljakas küsimus selles suhtes, et mis tähendab koostöö Oberschneideriga? Kindlasti tehakse koostööd, aga Oberschneider esindas oma ettevõtet ja kes ta rahastajad olid ja kellega ta koostööd tegi, seda peate tema käest küsima.
    On täiesti normaalne soov, kui ta tahtis ettevõtet osta ja tegi pakkumise. Tavaliselt ongi nii, et kas võetakse pakkumine vastu või ei võeta. Aga seda, et kaks sõpra hakkavad lihtsalt vehkima, ähvardama ja õiendama, et mida te tahate siin meie ettevõtet osta - sellist käitumist ei oota kelleltki.
    Ma oskan öelda seda, et Artiga (Arakas) ei saanud nad (Arco Vara suuromanikud Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas) hakkama, minuga ei saanud hakkama, paljude endiste töötajatega ei saanud hakkama.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Balticconnector läheb uuel nädalal taas tööle
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.