Eurouks on Rootsi ees veel pikalt kinni

Sirje Rank 21. november 2009, 10:05

Veel kunagi pole üleminek eurole Rootsile nii oluline olnud kui praegu, kurdab professor, kes 13 aastat tagasi juhtis euro eeliseid ja puudusi põhjalikult vaaginud töögruppi.

Suurimad võimuparteid Rootsis on aga uue hääletuse euro üle päevakorrast maha võtnud.

„Tänasel päeval on euro käibelevõtuks rohkem poolt argumente. Riskid on väiksemad ja positiivsed mõjud suuremad,“ ütles Rootsi majanduslehele Dagens Industri Stockholmi ülikooli rahvusvahelise majanduse professor Lars Calmfors, kes oli üks 1996. aastal valminud euro-uuringu põhiautoreid.

Kuus aastat tagasi lükkasid rootslased euroga liitumise rahvahääletusel tagasi. Sealt edasi on euro käibelevõtu vajadus Calmforsi sõnul kasvanud. „Tänased analüüsid näitavad, et üleminekul eurole on kaubandusele suurem positiivne mõju kui me rahaliidu käivitumisel arvata oskasime,“ toob professor välja ühe põhjuse.

Rootsi suured poliitilised parteid ei kavatse aga niipea teemat uuesti üles tõsta.

„Uus rahvahääletus ei ole niipea aktuaalne, vähemalt mitte järgmise valitsuse mandaatperioodi jooksul. Inimesed on selles küsimuses oma arvamuse öelnud ja seda tuleb respekteerida,“ ütles lehele Sotsiaaldemokraatliku partei kõneisik majandusküsimustes Thomas Östros.

Ka Moderaatide partei kinnitab, et järgmise valitsusperioodi jooksul uut rahvahääletust ei korraldata.

Rootsi Rahvapartei tahaks aga uut rahvahääletust juba 2011. aastal. Rahvapartei juht Jan Björklund leiab, et hind, mida Rootsi eurot kõrvale jäämise eest maksab, on aasta-aastalt kõrgem. „Meie mõju kahaneb, kui euroala veel laieneb. Me jääme järjest enam isolatsiooni,“ ütles Björklund.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2010, 11:11
Otsi:

Ava täpsem otsing