Tallinna tulud on vähenenud 1,5 miljardi võrra

Maire Kasemaa 01. detsember 2009, 14:32

Tallinna linnapea Edgar Savisaar märkis täna järgmise aasta eelarve tutvustamisel, et Tallinna tulud on vähenenud 1,5 miljardi krooni võrra.

„Tallinn on Eesti üks suuremaid tööandjaid ja muidugi suurendasid meie kulusid riigi poolt teostatud käibemaksu tõus, aktsiiside tõus, haiguspäevade arvestuse ja töötukindlustusmaksu muudatused. Meie kohustusi suurendati sellega, et sunniti meid võtma ühisprojektid erasektoriga bilanssi, kuigi Eurostat seda ei nõua. Ja samal ajal vähendati meie tulusid,“ ütles linnapea.

Sealhulgas on Savisaare sõnul on tulud vähenenud tööpuuduse kasvust ja keskmise palga langusest tingituna 500 miljonit, vabariigi valitsuse poolt omavalitsuste tulude vähenemise ja kulude suurendamise tulemusena teist samapalju ning laenudele seatud täiendavate piirangute ja erasektoriga ühiselt teostatavate projektide regulatsiooni muudatustena samuti 500 miljonit krooni.

Tänasel Tallinna linna koalitsiooni täiskogul andis linnapea Edgar Savisaar ülevaate Tallinna tuludest ja kuludest 2010. aasta linnaeelarve taustal.

Savisaar märkis, et Tallinna eelarve on üles ehitatud märksa konservatiivsemal ja ettevaatlikumal alusel võrreldes riigieelarvega. „Kui rahandusministeeriumi prognoos näeb ette tulumaksu eraldiste vähenemist 6,6 protsenti ja Eesti Panga prognoos 8 protsenti, siis Tallinna finantsteenistuse arvestused näevad ette tulumaksueraldiste vähenemist 9,5 protsenti. Ja sellele ongi linnaeelarve tulude pool üles ehitatud. Ka maamaksu laekumise osas näeb rahandusministeeriumi prognoos ette tõusu, aga linnaeelarves planeeritakse seda oluliselt väiksemas mahus, mis lähtub tegelikust laekumisest,“ ütles linnapea.

 „Kui me oleksime ehitanud eelarve üles rahandusministeeriumi prognoosidele, siis oleksime me võinud eelarvesse juurde kirjutada julgesti üle 300 miljoni krooni, kuid me ei soovinud selle blufiga kaasa minna,“ tunnistas linnapea.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2009, 14:39
Otsi:

Ava täpsem otsing