Rae: maksulaekumine hea, eelarve konservatiivne

Kadrin Karner 03. detsember 2009, 16:12

Kuigi Rae vald loodab järgnevatel kuudel tulumaksulaekumise jätkuvale paranemisele, tehti omavalitsuse 2010. aasta eelarve vallavanem Raivo Uukkivi sõnul konservatiivne.

Rae vallale laekus selle aasta novembris 9,15 miljonit krooni tulumaksu, mis oli 8,8% vähem kui möödunud aastal samal ajal. Üheteistkümne kuu võrdluses aga saavutati tubli -3,1%, mis on omavalitsuste seas neljas tulemus.

„Järelikult on meie inimeste töötuse protsent väiksem. Teine asi on ka see, et meil on igal aastal palju inimesi, sh maksumaksjaid, juurde tulnud. See lööb statistikat ka natuke paigast ära ja ei saa hästi eelmise aasta andmetega võrrelda,“ kommenteeris vallavanem head tulemust. Samuti tõdes ta, et valla heaolu ei sõltu ainult kohalikest ettevõtetest, vaid suuresti ka Tallinnast, kus paljud inimesed tööl käivad. „Aga ega meilgi väga hea olukord ei ole, kuigi me praegu elame ja oleme kaugel nii maksevõimetusest kui ka vajadusest saneerimise järele,“ märkis Uukkivi. 
 
Ta rääkis, et viimaste aastate suurte investeeringutega on loodud koole ja lasteaedu ning nende haldamine võtab kohati võhmale. Samas nentis ta, et novembri tulumaksu laekumine oli parem kui oktoobris ja septembris. 
 
„Kuivõrd november oli parem võrreldes eelmise kahe kuuga, võib hellitada lootust, et hakkab minema paremaks, aga oma 2010. a eelarve oleme teinud siiski pigem pessimistliku stsenaariumi alusel," heitis Uukkivi pilgu tulevikule.
 
Uurides, mis võib olla põhjuseks, et Tallinnal on tulumaksu laekumisega kehvemad lood kui lähivaldadel, vastas Uukkivi, et seda ta ei usu, nagu ei oskaks Tallinn majandada. „Pigem on tal vajadusi rohkem kui ümberkaudsetel valdadel. Eks need riigi selleaastased tegemised on kõigile omavalitsustele ka pitseri vajutanud,“ rääkis ta. "Võiks öelda, et ega ükski omavalitsus ei ole praegu väga jätkusuutlik. Nad ei suuda selle rahastamismudeli juures teha vajalikke investeeringuid“. Uukkivi sõnul kulub praegu valdadel raha tegevuskulude katteks ära ning üle ei jää midagi. 

Rae vallas elab ligi 12 000 inimest ja töötuse protsent 10% ringis, rääkis vallavanem. Maksumaksjaid on tema sõnul 5000 ja 6000 vahepeal ja töötuid on nendest umbes 500 ringis. „Väiksem kui vabariigi keskmine,“ ütles Uukkivi.

Omavalitsuste tulumaksulaekumine novembris näitas väikest paranemist võrreldes eelnevate kuudega. Tulumaksu laekus novembris kokku 739 miljonit krooni, mis on 18,4% vähem kui mullu. Oktoobris laekus tulumaksu 20,8% vähem kui 2008. aasta oktoobris.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2009, 16:12
Otsi:

Ava täpsem otsing