Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Tallinn: riik lapib eelarvet Tallinna tulumaksu arvel

Kadrin Karner 03. detsember 2009, 16:40

Novembris jäi Tallinna linna tulumaksulaekumine Eesti omavalitsuste keskmisele alla 2,2%ga. Linn põhjendab olukorda uue ettemaksukontoga, mille muudatused teenivad riigi huve, teatas linnavalitsus Raepressi vahendusel.

Kui 2008. aasta novembris laekus Tallinnale 321,7 miljonit tulumaksukrooni, siis sellel aastal oli sama perioodi number 255,5 miljonit ehk 20,6% väiksem. Üheteistkümne kuuga kogunes linnale 3,31 miljardit krooni tulumaksu.

„Üheks põhjuseks, miks Tallinnale kantud tulumaks vähenes rohkem kui KOVidel tervikuna, vaatamata sellele, et deklareeritud tulumaks vähenes ligilähedaselt sama protsendi võrra, on maksumaksjale ühtse ettemaksukonto rakendamine,“ teatas linn Äripäevale.

Linn selgitas: nimelt laekuvad maksumaksja poolt kõik maksu- ja tolliametile ülekantud maksud ettemaksukontole sellele vaatamata, mida on maksukorraldusele kirjutatud. Kontolt kantakse laekunud vahendid maksukohustuslase kohustuste katteks vastavalt makse tähtajale. Kui maksukohustuslasel oli varasemast perioodist muude maksude võlgu, siis suunatakse ettevõtte poolt tema töötajatel kinnipeetud ja ülekantud tulumaks näiteks käibemaksu- või aktsiisivõla katteks.

Linna teatel lihtsustas uus olukord maksuameti tööd ning vähendas riigieelarve riske kohalike omavalitsuste tulude arvel. „Riik parandab oma eelarvepositsiooni KOVide arvel,“ lisas linn.

Samuti paneb linn riigile hingele, et pidevalt kasvanud füüsilise isiku tulumaksuvõlgadelt arvestatud intressid, mis varem läksid omavalitsuste tuluks, aitavad nüüd selle aasta riigieelarve tulude poolt täis saada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2009, 16:42
Otsi:

Ava täpsem otsing