Väikeettevõtja peab vee-ettevõtteid kullaauguks

Anne Oja 06. detsember 2009, 16:00

Kohaliku omavalitsuse survel tegevuse lõpetanud vee-ettevõtja Raivo Paju rääkis Äripäevale, et valdkonna ettevõtted suudavad firmast raha välja kühveldada ka siis, kui hoiavad tulukuse konkurentsiameti ettekirjutuse tasemel.

"Kui nad (veefirmad - toim) tõsiselt konkureeriks, saaks kolm korda odavamalt. Aga neil on vaja rahast lahti saada, muidu on kasumlikkus liiga kõrge," ütles Paju.

"Kulusid on väga lihtne kirja panna," sõnas Paju. "Ütlen, et vee-firmade kasumid on tunduvalt suuremad, kui raamatupidamine kajastab. Äriühingutel pole keelatud tellida nii kalleid töid, kui nad tahavad, näiteks osta traktoritöid 1000 krooniga tunnist, mis siis, et neid saab ka 600 krooniga tunnist."

Paju lisas, et enne tegeliku konkurentsi tekkimist ei muutu veemajanduses midagi. "Muutub siis, kui võid minna kuhu iganes ja lasta omal paagi täis ega pea kohalikule veefirmale maksma teenuse eest, mida pole kasutanud."

Paju selgitas, et paljud veefirmad koguvad abonenttasu, mida tuleb maksta ka neil, kes pole tilkagi vett tarvitanud. Kuna neile, kes pole vahepeal vett kasutanud ega näitu teatanud, lisatakse makstavale summale ka arvestuslik tarbimine, on vee-ettevõtted igakuise rahaga kindlustatud.

"Kui asjad käivad, nagu nad käivad, ei ole mingit muret. Oled nagu või sees," kommenteeris Paju.

Näitena tõi Paju Rae valla veefirma Elveso, mis ostab elanikele müüdava vee Tallinna Vee käest, trassid laseb rajada aga elanikkonna liitumistasudest. "Nad, nagu Elveso, tegelevad seal ainult paberite liigutamise ja arvete väljasaatmisega," selgitas mees.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2009, 17:52
Otsi:

Ava täpsem otsing