Rikaste TOP: Arendajad Tartust, kellest Tallinn hoolib - Rand ja Tuulberg

Aivar Hundimägi 07. detsember 2009, 00:00

Mehed alustasid koos ettevõtlusega 1993. aastal. Pikka aega valitsesid nad Tartut. 1990. aastate teises pooles oli ehitusfirma Rand & Tuulberg Tartu riigihangete korraldajate lemmik. Teine Tartu firma Linnaehitus oli jälle eratellijate lemmik. Teiste Eesti ehitusettevõtjatele jäi ülikoolilinnas vaid külalisesineja roll.

Rand & Tuulbergi võidukäik Tartus sai alguse pärast seda, kui Tartu Ülikooli haldusprorektoriks sai Riho Illak, kes on ise jutte, nagu soosiks ta Rand & Tuulbergi, nimetanud mögaks kolme g-ga.

Tartu jäi aga Rannale ja Tuulbergile kitsaks. Esimese ebaõnnestunud katse Tallinna tulla tegid 1996. aastal. Aivar Tuulberg on toonaseid aegu meenutades toonud ebaõnnestumise põhjusena kaks vastandlikku tegurit: Tallinnas oli palju madalat hinda pakkunud enesetapjatest ehitusfirmasid ja teisalt ei otsustanud pealinnas alati ainult raha ehk parim pakkuja.

Ei tea, kas nad tegid toonasest ebaõnnestumisest õiged järeldused või mitte, aga täna on Ranna ja Tuulbergi firmad ühed olulisemad partnerid Tallinna linnale.

Näiteks õnnestus neil 2007. aastal saada Lasnamäe munitsipaalmajade arendus - ehitavad valmis üle tuhande korteri ja rendivad need linnale.

Meestel õnnestus saada pikaajaline leping ajal, kui ehitusturg õitses ning ehitushind kerkis kiiresti. Praegu oleks linnal soodsamaid võimalusi linnakodanike elamisprobleemide lahendamiseks, sest tühje kortereid on linn täis.

Selle tehingu puhul oli tähelepanuväärne, et kui esialgu plaanis linn sõlmida lepingu kümneks aastaks, siis vahetult enne tehingu volikogus kinnitamist tegi Tallinna abilinnapea Taavi Aas muudatusettepaneku, millega rendiperiood pikenes 30 aastale ning tehingu maht kasvas 2,5 miljardi kooni võrra.

Rand ja Tuulberg on Tallinna linnaga seotud projektidesse kaasanud endised Skanska EMV juhid Jaanus Otsa ja Olaf Hermani. Selle kahe ehitusärimeeste grupiga on tihedalt olnud seotud ka Oliver Kruuda ning Mati Tusov.

Ilma Edgar Savisaare juhitava Tallinna linna toetuseta ei oleks see seltskond nii edukas, kui nad praegu on. Selline mulje on mul tekkinud nende ettevõtjate tegemisi jälgides viimastel aastatel.

Kuigi Otsa ning Herman sel aastal veel Äripäeva rikaste TOPi ei jõudnud, siis on see ainult aja küsimus, mil nad sarnaselt Ranna ja Tuulbergiga pealinna maksumaksja toel Äripäeva edetabelis ülespoole rühkima hakkavad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:20
Otsi:

Ava täpsem otsing