EKP: euro aitab Baltimaades uut kriisi vältida

Indrek Kald 10. detsember 2009, 14:54

Euroopa Keskpanga (EKP) teatel võib Baltimaade rahvusvaluutade jäik seotus euro kursiga tuua kaasa majanduse buumi- ja kriisitsükli kordumise, mille aitaks ära hoida üleminek eurole.

"Kui ei rakendata karmimaid rahanduspoliitilisi meetmeid, võivad Balti riikide valitsused osutuda võimetuks ära hoidma uue makromajandusliku tasakaalustamatuse teket ning buumi-kriisi tsükli kordumist," vahendas ERR keskpanga raportit, mis esitati Euroopa Liidu majandus- ja finantskomisjonile.

"Balti riikide kogemus näitab, et jäigalt seotud vahetuskursiga riikide puhul on olemas märkimisväärne risk, et suhteliselt madalad intressimäärad toovad kaasa laenumahtude kiire kasvu ning hinnamullide tekke," märkis EKP.

Keskpanga hinnangul on just jäik valuutade seotus aidanud kaasa Baltimaade majanduste ülekuumenemisele "headel aastatel" ning selle tulemina kannatavad Balti riigid nüüd märksa järsemat majanduslangust kui ujuva vahetuskursiga riigid.

EKP hinnangul peavad Baltimaad tugevdama järelevalvet oma pangandussüsteemi üle, piirates eelkõige laenamist välisvaluutas.

Eesti püüab eurole üle minna 1. jaanuaris 2011, sellekohane selgus peaks sabuma järgmise aasta kevadsuvel. Läti-Leedu veel nii eurokõlbulikud pole.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. December 2009, 23:34
Otsi:

Ava täpsem otsing