Sven Kunsing: Arco Vara suurim küsimärk on aktsionäride struktuur

Virge Haavasalu 12. detsember 2009, 08:55

Suurima Arco Vara aktsionäri Toomas Tooli võimalik käitumine ettevõtte aktsiatega suurendab ebakindlust ettevõtte tuleviku osas, leidis SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing.

Kõige suurem küsimärk on praegu Kunsingu hinnangul aktsionäride struktuur tervikuna. „Üks suurem aktsionär ei ole jätkuvalt ettevõtte tegevusega rahul, mis paistab selgelt välja,“ märkis ta, pidades nimetatud aktsionäri all silmas suurima osalusega (23,5%) Toomas Tooli ettevõtet Freier Projekt.

Palju sõltub tema hinnangul sellest, mida Tool teha kavatseb. Kunsing nimetas mitmeid võimalusi, näiteks aktsiate juurdeostmist või erineval viisil aktsiale positiivse surve avaldamist. Teistpidi võib Tool hakata enda osalust ettevõttes vähendama, mis kindlasti suurendab Kunsingu hinnangul ebakindlust ettevõtte vastu.  

Positiivset mõju avaldab aga Arco Varale Kunsingu sõnul kindlasti viimasel ajal jutud kinnisvaraturu stabiilsemaks muutumusest ja samuti mingil määral üldise majandusolukorra paranemine. „See lisab võib-olla potentsiaali, et investorid julgevad siiakanti ka väljapoolt vaadata,“ arvas ta.

Eilse aktsionäride koosoleku otsuse kohta vähendada ettevõtte aktsiakapitali, märkis Kunsing, et ega praegusel hetkel väga palju valikuid Arco Varal ei ole, kui ta tahab enda tegevusega edasi minna ja et tal oleks võimalik ka uusi aktsiaid emiteerida.

Kunsingu hinnangul ei ole väga suurt vahet, kas aktsiakapitali oleks vähendatud 10 või 20 korda, kuna aktsionäride osalus nii ehk nii ei muutu, kuigi väikesed muutused ümardamisprobleemidest tulevad, mis on pigem väheolulised.

„Garantiisid selles mõttes ei ole, nagu see on iga teise aktsiainvesteeringuga,“ vastas Kunsing küsimusele, kas Arco Vara aktsiahinna automaatne tõus umbes 60 kroonisele tasemele jääb püsima pärast tehnilist muudatust, kuna aktsiakapitali üks eesmärk on ka aktsiahinna kergitamine.

Kunsing arvas, et ega ettevõte oma börsiteadetes seda mainima ei hakka, et aktsiakapitali vähendamine on tegelikult seotud uusemissiooni plaaniga. „Kui seda plaanitakse, ju siis mõeldakse ka võimalike osavõtjate peale,“ uskus ta. 

Kunsing tõdes, et kahtlemata peab kinnisvaraettevõte end tuleviku tarvis ette valmistama. „Loodetavasti see rongiõnnetus meie majanduses ei kesta järgmised kümme aastat. Parem olla valmis varem kui hiljem. Kui võimalus tekib uut kapitali kaasata, siis ilmselt seda nad ka teevad,“ pidas ta silmas. 

Seda, milline võiks olla parim viis kapitali kaasamiseks, peaksid Kunsingu sõnul ütlema nõukogu liikmed, et tema selle üle spekuleerida ei tahaks, ent ühte ta mainis, et parim aktsiaemissioon oleks siis, kui see toimuks suhteliselt hetketuruhinna tasemel. „See häiriks vahest kõige vähem praegusi aktsionäre,“ põhjendas ta.

Kui ettevõte peaks otsustama suunatud emissiooni kasuks, siis sel puhul võiks Kunsingu ütlusel sissetulev aktsionär olla nõus natuke preemiat maksma hetkehinna suhtes või ettevõttel peavad olema muud head põhjused, miks seda emissiooni suunata.

Suurimad aktsionärid 11.12.2009 seisuga:

FREIER PROJEKT OÜ  23,5 %
OÜ TOLETUM  21,8 %
OÜ HM INVESTEERINGUD  21,7%
GAMMA HOLDING OÜ  5,1 %
SEBANKEN AB CLIENTS  4,9 %
CENTRAL SECURITIES DEPOSITORY OF LITHUANIA   2,9 %
SEB PANK AS KAUPLEMINE  1 %

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. December 2009, 09:07
Otsi:

Ava täpsem otsing