Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti Pank: novembris läksid laenud kallimaks

Raivo Sormunen 23. detsember 2009, 12:29

Eesti Pank hoiatab oma värskes pangandussektori ülevaates värskeid laenuvõtjaid, et praegune väga madal baasintressimäära tase ei jää püsima. Samuti juhib institutsioon tähelepanu, et kuuga kasvasid pankades laenude intressimarginaalid.

„Kuigi praegu võetud laenude koondintress ehk baasintressimäär ja marginaal kokku on võrdlemisi madal, tuleb pikaajaliste laenulepingute sõlmimisel arvestada sellega, et praegune väga madal baasintressimäära tase ei jää püsima,“ teatab keskpank.

Eesti Panga andmeil oli novembris uute laenude keskmine intressimäär ettevõtetele 4,3% ja eluasemelaenudele 3,4%. Ehkki kuue kuu Euribor langes novembris alla 1% taseme jäi uutele laenuklientide jaoks intressimäär samaks, kuna novembris suurenes nii eluasemelaenude kui ka ettevõtete laenude intressimarginaal.

Veebruaris anti ettevõtetele laenu 1,52 miljardit krooni, mis on madalaim tase pärast 2004. aasta veebruari. Ka eraisikutele välja laenatud 878 miljonit krooni on kõigest 56 miljonit krooni enam kui 2009. aasta veebruaris, mil oli nõrgim laenude väljaandmise kuu pärast 2003. aasta augusti.

Eesti majapidamistele ning ettevõtetele väljastatud laenu- ja liisingportfelli jääk ulatus novembri lõpus 245,8 miljardi kroonini. Kuuga kahanes laenuportfell 1,6 miljardi ja aastaga 16,8 miljardi krooni võrra.

„Ettevõtetele väljastatud laenude osas vähenes novembris kõige rohkem kaubandussektori ning muude majandussektorite laenujääk, mõnevõrra suurenes aga ehitussektori laenujääk. Majapidamistele väljastatud laenude ning liisingute areng oli sarnane varasematele kuudele – kõige kiiremini väheneb jätkuvalt majapidamiste tarbimislaenude ning autoliisingute maht,“ teatas keskpank.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. December 2009, 11:05
Otsi:

Ava täpsem otsing