Esimene jõulumark on 111 aastat vana

Kristi Malmberg 23. detsember 2009, 09:15


Esimene jõuludega seostatav postmark anti välja Kanadas 1898. aastal Suurbritannia ja Iirimaa kuninganna Victoria ettepanekul, initsiatiiv tuli aga Kanada postiülem William Mulockilt.

Margi taustaks kasutas Mulock kuulsa geograafi Gerhardus Mercatori 1569. aasta maailmakaarti, kus Briti impeerium oli märgitud punasega ning allservas trükitud kiri "Xmas 1898". Üks legendidest väidab, et mark anti  välja kuninganna Victoria vanima poja, hilisema kuningas Edward VII ametliku talvevisiidi tähistamiseks, on kirjas Eesti Posti saadetud teates.

1937. aastal, pärast 40-aastast vaheaega anti välja kaks jõulumarki Austrias. Ühel neist oli kujutatud roosi, teisel sodiaagimärki ja need jäid viimasteks ennesõjaaegseteks Austria postmarkideks.  Kollektsionäärid on väitnud, et ühe margi roosikujutise keskel on ära tuntav Adolf Hitleri portree. Siiski on tõestatud, et samastatavus on juhuslik ja see on filatelistide elava ettekujutusvõime tulemus.

1939. aastal anti Brasiilias välja neli lisamaksuga postmarki. Tegu on postmarkidega, mis müüakse oma väärtusest kõrgemalt, et koguda teatud eesmärgil raha.

1943. aastal tuli Ungaris käibele esimene jõulusümboolikaga mark. Järgmised jõulumargid ilmusid 1951. aastal Kuubal, 1954. aastal Haitil, 1955. aastal Luksemburgis ja Hispaanias. Paljud riigid alustasid jõulumarkide väljaandmist 1960. aastal.

1990. aastaks andis jõuluteemalisi marke välja juba 160 postiorganisatsiooni. Eestis ilmus esimene jõuludele pühendatud mark 1992. aastal.

 

 

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2009, 16:33
Otsi:

Ava täpsem otsing