Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Tulekul nimiväärtuseta fondiosakud

Anne Oja 25. detsember 2009, 10:00

Euro kasutuselevõtu seaduse eelnõu lubab välja lasta nimiväärtuseta fondiosakuid, kuid uute pensionifondide osakute nimiväärtus peab olema 10 eurot.

Fondiosakute puhul mängib nimiväärtuse olemasolu suhteliselt marginaalset rolli ning investorite jaoks on oluline osaku puhasväärtus ehk selle õiglane hind (turuväärtus), märgib seaduseelnõu seletuskiri. Sisuliselt omab nimiväärtus osakute puhul tähtsust üksnes esmakordsel osakute välja laskmisel, kus ta on ligilähedane selle puhasväärtusega.

Seetõttu peaks osakuomanikud edaspidi lähtuma üksnes juba fondiosaku puhasväärtusest ning algne nimiväärtus minetab sisuliselt üldse oma tähtsuse. Tulenevalt sellest ei ole fondiosakute puhul enam tingimata nõutud nimiväärtuse olemasolu, mistõttu võib fondivalitseja välja lasta ka nimiväärtuseta osakuid (nimiväärtuse saab asendada arvestusliku väärtusega).

Samas on pensionifondi osakute nimiväärtusel mõnevõrra suurem roll kui “tavaliste” investeerimisfondide osakutel ning nende puhul säilitatakse nimiväärtuse olemasolu nõue. Seda eelkõige põhjusel, et tagada selgus ja võrreldavus kohustuslike pensionifondide osakuomanikele.

Kõik kohustuslikud pensionifondid alustasid oma tegevust 2001. aastal ja ühtse nimiväärtuse nõude säilitamine annab otsese numbrilise võrdlusaluse, kuigi see sisuliselt osaku väärtuse kasvu ehk tootlust kuidagi ei mõjuta. Et ka uute pensionifondide puhul kehtiks ühine reegel, siis alates euro kasutuselevõtu päevast peab nende nimiväärtus olema täpselt 10 eurot.

Samuti juhul, kui luuakse uusi lepingulisi investeerimisfonde ning nende osakutel on nimiväärtus, peab see igal juhul olema vähemalt 1 euro suurune. Et teha fondivalitsejatele eurole üleminek suhteliselt lihtsaks, peavad nad fondi tingimustes seni kroonides väljendatud summad muutma eurodeks juhul, kui neil on plaanis tingimusi muuta. Lisaks sätestatakse rakendussätetes, et nimiväärtuse eurodes väljendamine muudetakse kohustuslikuks üksnes uute investeerimisfondide puhul. Juba eelnevalt tegutsenud investeerimisfondide puhul saab nimiväärtuse ümberarvestada üldise konverteerimisreegli alusel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. December 2009, 10:00
Otsi:

Ava täpsem otsing