Deutsche Bank tunnistas varimajanduse kasulikkust

Anne Oja 28. detsember 2009, 20:27

Deutsche Bank jõudis järeldusele, et laialt levinud varimajandusega riigid elavad majanduskriisi paremini üle, kirjutas Financial Times.

Seejuures peab varimajanduse osakaal SKPst olema piisavalt suur. Näitena tõi pank Kreeka, mis on kõrge varimajandusega riik. Vaatamata oma riigieelarve ja võlgade probleemile kahanes Kreeks majandus 2009. aastal vaid 1%, samal ajal kui Euroopa maade keskmine majanduslangus oli 4%.

Teisest küljest, surutise elavad kenasti üle ka need maad, kus varimajandus praktiliselt puudub. Siin on näiteks Prantsusmaa, Madalmaad ja Austria. Kehvalt on läinud keskmise varimajandusega riikidel nagu Saksamaa.

Deutsche Bank peab kõige tänamatumaks varimajanduse määraks 14,3318% SKPst. Saksamaa varimajanduse osakaal on 14,6% SKPst.

Analüütikud põhjendavad oma arvamust varimajanduse võimega pakkuda surutise ajal äraelamise võimalust, kuid avatus ja ausus pakuvad majandusele samuti täiendavaid võimalusi.

Austria professori Friedrich Schneideri hinnangul on varimajandus isegi parim rohi surutise vastu, sest inimesed ei hoiusta mustalt teenitud raha panka, vaid kulutavad selle viivitamatult ära, suurendades sellega tarbijanõudlust. Ainsaks kaotajaks varimajanduse puhul jääb riik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2009, 20:27
Otsi:

Ava täpsem otsing