Toidutoorained teevad tippe

Silvia Viidik 28. detsember 2009, 11:30

Olulisemate põllumajandustoorainete hinnad on kerkinud sel aastal mitme aastakümne kõrgematele tasemetele, kannustatuna pakkumise vähesusest ja nõudluse tugevusest.

Hinnatõusud formuleeruvad järgmisel aastal ilmselt ümber kõrgemateks jaemüügihindadeks peamistes põllumajanduslikes toorainetes nagu tee, kakao ja kohv, kirjutab Financial Times.

Kohvi ja apelsinimahla hinnad on tõusnud enam kui aasta kõrgematele tasemetele. Kehvadest ilmaoludest ja investeeringute vähesusest tingitud puudujäägid pakkumises on tõmmanud paljude investorite tähelepanu, mis hindu veel enam kõrgele on ajanud.

Nende saaduste tootmine on valdavalt kontsentreeritud väikesesse gruppi arenevatesse riikidesse, mida lisaks kõikuvale ilmastikule ohustavad ka poliitilised ebastabiilsused, krediidikitsikus ja väikefarmerite võimetus tõusnud hindadega kohaneda. Lisaks mõjutab selline sõltuvus väga vähestest riikidest tugevamalt ka hindu.

Eelmisel nädalal kerkisid kakaohinnad New Yorki kaubabörsil 31-aasta kõrgeimale tasemele, olles jaanuarist kerkinud juba 28,5 protsenti. Suhkru hind tabas 28,5 aasta kõrgtaset ning aasta algusest on see kerkinud juba 165 protsenti. Kohvihinnad on sel aastal kerkinud 30 protsenti ning kõrgekvaliteediline Arabica kaupleb viimase 11 aasta kõrgtasemetel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2009, 11:30
Otsi:

Ava täpsem otsing