Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    "Ma olen ise rumal olnud"

    Bulgaariasse Varna kanti investeerinud eestlane, räägib tülist Ahmed Ozdojeviga ja kokkupuutumisest tšetšeeni grupeeringu väidetava liidri Jahia Hašieviga.

    Intervjuu eestlasest kinnisvaraarendajaga, kes palus oma nime intervjuu juures mitte avaldada.
    Kuidas Te sattusite Bulgaariasse tegutsema ja kuidas seal probleemid algasid?
    Mul on natuke piinlik, ma olen ise rumal olnud. Asi algas sellega, et Ahmed Ozdojev kutsus minu sõbra Bulgaariasse ja me hakkasime sõbraga seal tegutsema. Ühel päeval, kui istusin Varnas restoranis, tuli Ozdojev kõrvalrestorani ja kutsus mu oma lauda. Ma teda nägupidi teadsin, olin lennukis näinud. Ta jutustas, et on Ahmed ja pakub kõigile Varnas tegutsevatele eestlastele abi ja tahab selle eest raha saada. Sisuliselt pakkus "katust" ja rääkis, et kõik asjad käivad läbi tema.
    Mina tõin talle kolm põhjust, miks ma mingit raha maksta ei kavatse: esiteks, nii käisid asjad 1990ndate alguses, mitte praegu, teiseks, mina pole eluski ühelegi pätile sentigi maksnud ja kolmandaks, kui tahad eestlaste käest raha, siis mina olen setu, mitte eestlane. Tema ütles, et arusaadav ja küll ma edaspidi näen...
    Kas Ahmed Ozdojev on Eestis või Varnas üks allilma liidritest?
    Allilma liider?! Olete näinud teda või? Ta on tavaline jobu.
    Eestis on siis mingid kõvemad mehed, kes on omakorda Ozdojevi bossid?
    Jah, ikka. Dikajev. Haron Dikajev on tema boss ju, tegelik tšetšeenide boss. Ozdojev on tavaline jobukene seal. Olen kuulnud eestlastelt, kes Bulgaarias midagi ostsid, et Ozdojev tahtis igale poole umbes 10 protsendiga omanikuks pääseda. Väitis, et tema teab olukorda ja kaitseb kõiki. Lapsejutt, noh. Mina ei ole talle sentigi maksnud.
    Aga kuidas Ozdojev teadis, et Te Bulgaarias tegutsete?
    Ühe minu ettevõtte Rahe Buli kaudu. Pealegi, eestlasi, kes seal reaalselt äri ajasid, oli võib-olla ühe-kahe käe näppudel üles lugeda. Teretanud olime varem ka ikka.
    Kuidas Bulgaarias ikkagi asjad niimoodi liikuma hakkasid, et tekkisid probleemid?
    Minu viga oli see, et ma ostsin kaks korterit Bulgaarias ja kuna tema (Ahmed Ozdojev - toim)… Nüüd läheb alles lugu põnevaks! Kuna ma olin laisk ega tahtnud kogu aeg seal Bulgaarias kohapeal olla ja kaks suurärimeest ostsid seal suure kompleksi ning Ozdojev oli kuidagi neile seal külje alla pugenud, siis…
    Kas need ärimehed on Andres Saame ja Härmo Värk, kellel on Varna lähedal kortermaja?
    Jah, nad ostsid suure kompleksi Varna külje alla Kuldsetele Liivadele. Ja siis nad ülemuseks panid sinna läbi Ozdojevi, ma ei tea, kuidas, vangist vabanenud endise kõrge maksuametniku Ahti Lille. Ozdojev on selline pehme vend, libe vend, ta ei näe üldse päti moodi välja. Ma alati naersin, et kui vanasti käisid pätid kuldkett kaelas ringi, siis tema käib särav laptop kaenlas.
    Milline Ozdojev välja näeb?
    Hästi riietatud, varastatud raha eest paneb end kallilt riidesse, mitte ei käi dressides nagu vanasti. Üleni valges, nagu need suursulid käivad.
    Saame ja Värgi majja ostsite need kaks korterit?
    Ei-ei, teise kohta. Aga miks ma Saamest ja Värgist rääkima hakkasin - nad võtsid endale tööle Ahti Lille, Ozdojev pakkus ta neile välja. Lille oli just vangist vabanenud ja temaga ma sain siis kokku linnas ja ta rääkis inimese moodi, et Eestis tal pärast vanglat tulevikku poleks, et müüb nüüd Saame ja Värgi majas kortereid ja teeb ausat tööd.
    Tema oli ainuke eestlane, kes seal kohapeal pidevalt elas kuude kaupa. Mul oli plaanis oma kaks korterit ära müüa ja mõtlesin, et kui Värk ja Saame teda usaldavad, normaalsed valged inimesed, on ju, võin mina ka usaldada. Leppisin temaga kokku, et ta saab 10% korterite müügist. Tegime eraldi firma ja tegin korterid firma nimele lolli peaga, tema sai sinna juhatuse liikmeks. Iga korteri müügi puhul peab olema omanike nõusolek ka.
    Mis edasi sai, sellest võiks filmi stsenaariumi kirjutada, aga fakt on see, et Ahti Lille müüs need korterid maha ja raha võttis endale. Võltsis minu kui omaniku allkirja, käis notaris ja müüs ära. Hiljem, kui ma korterite saatusest kuulsin, sain Ahti Lillega kokku Bulgaarias, ta tuli koos kahe pätiga ja ütles, et nüüd on selline lugu, et raha on Ozdojevi käes, räägi Ahmediga.
    Ahmed käskis tal raha endale anda. Mul on see vestlus lindistatud ka. Ma ütlesin, et mina ei viitsi sellist debiili juttu rääkida ja lähen politseisse. Siis nad ehmusid ära, et ära mine politseisse, proovime kokku leppida, ostame mingi maatüki odavalt veel juurde ja... Andsin ikkagi asja politseisse. Bulgaaria kohtud jahvatavad aeglaselt, kuid kindlalt. Nüüd on asi prokuratuuris, kõigepealt oli uurija käes pool aastat ja tehti kindlaks, et notari lepingutel polnud minu allkirjad.
    Kas Saame ja Värgiga olete suhelnud?
    Ma helistasin nende firma juhatajale Einar Entsikule pärast seda, kui Ahti Lille minu tagant varastas ja hoiatasin neid tema eest. Ise mõtlesin Lillet usaldades, et normaalsed inimesed (Saame ja Värk - toim) endale kelme tööle ei võta, aga kõik eksivad.
    Teid uinutasid Ahti Lille prominentsed sidemed?
    Jah, ma ise olin rumal, et teda uskusin. Lille rääkis mulle pika jutu Saame ja Värgi kohta. Nood olevat öelnud, et neil on kinnisvara mitmel maal ja Lille saab hakata müügipealikuks, kui Bulgaarias kõik hästi läheb. Ilus perspektiiv, tal silmad särasid nagu elektrijänesel. Mõtlesin, et inimene ei hakka ju mingi nõmedusega riskima.
    Mida Saame ja Värk tegid pärast Teie hoiatavat kõnet?
    Nende firma juhataja Einar Entsik tänas mind väga, aga ütles, et neil on teine olukord, kuna korteritel on panga hüpoteek ja iga tehingu juures osaleb panga esindaja.
    Entsik kurtis, et peaks ruttu kellegi teise asemele leidma, aga Ahti Lille on seal juba pikalt olnud ja hästi informeeritud. Arvas, et pigem tugevdab kontrolli, kui Lille ära saadab.
    Pool aastat on möödas ja ma ei tea, mis nüüd edasi on saanud. Kuu aega tagasi elas Lille igatahes endiselt nende majas. Ju ta ikka müüb edasi, lihtsalt hoitakse rohkem silm peal.
    Räägime Teie osalusega firmast Rahe Bulist ka. Kuidas Hašievi käsilased Teie ärisse sattusid?
    Ozdojev viis mind Hašieviga kokku, aga mul ei ole Hašievile selliseid etteheiteid nagu Ozdojevile ja Lillele.
    Te olete Hašieviga kohtunud?
    Jaa-jaa.
    Ta pakkus, et teeme koos äri?
    See tuli jutu sees kahepoolselt, aga põhimõtteliselt tema pakkus jah.
    Kas allilm kontrollib Varnas kinnisvaraturgu või kuidas nii palju eestlasi selle seltskonna võrku on langenud?
    Ei kontrolli, see on linnalegend, muinasjutt. Lihtsalt tuttavad tulevad, Ozdojev kohtub nendega ja räägib, et tema tunneb olukorda ja inimesi, tema kaudu saab odavamalt, võetagu teda 10 protsendiga firmasse sisse. Inimesed kuulavad, suud ammuli, esimest korda Bulgaarias… Nad ei tule ähvardamisega peale, vaid libeda jutuga.
    Rahe Bul on ostnud maad Musta mere ääres, Varnast lõunas. Mis seis selle maaga on?
    Praegu seisab, juba aasta aega ehitus seisab.
    Ja Matiko-2000, Hašievi asutatud firma, on seal teiega endiselt pundis?
    Jah, 25% osalusega, varem kuulus neile 50%, aga müüsid osa ära.
    Teile?
    Ei, teistele eestlastele.
    Kellele?
    Minu põhimõte on see, et kui on normaalsed Eesti mehed, siis mina ei hakka ilma nende teadmata ajakirjanikule loetlema nimesid, see oleks inetu.
    Üks ettevõte on veel Teil Bulgaarias - Est Estate.
    Jah. Sellega ostsime ühe maatüki Varnas, lihtsalt maatükk, ilma hooneteta. Praegu seisab lihtsalt.
    Seal on koos Teiega osanik ka pankrotihaldur Andres Hermet.
    Jah, ta on väga normaalne inimene, tunneme üksteist juba aastaid.
    Kas te oma investeeringust päris ilma ei karda jääda?
    Ei karda. Mis puudutab Hašievit, siis ta on 25% omanik Rahe Bulis, ühegi äriseaduse järgi ei saa selle osalusega midagi teha reaalselt.
    Aga ta on juba maid ostes hindadega mängides Teile kahju teinud?
    Siin tuleb mul ainult peeglisse vaadata.
    Kas tohib küsida, mis suurusjärgus Teie investeering oli Bulgaariasse?
    Ainuüksi kahe korteri peale üle 100 000 euro.
    Aga koos maatehingutega?
    Mul on piinlik öelda seda summat.
    Milline mees Jahia Hašiev on?
    Väike käbe tüüp, hea jutuga.
    Kannab ka valget nagu Ozdojev?
    Absoluutselt, valgest sonist kuni valge ülikonnani välja. Kuldsõrmus, kõik selline.
    Sõbralik?
    Jaa, sõbralik, tänapäeval on nad kõik sõbralikud.
    Käib ta koos ihukaitsjatega?
    Muidugi. Tal on kogu aeg viis "kappi" kaasas.
    Äripäev küsis Ahti Lillelt kommentaari võõraste korterite väidetava varastamise kohta. Lille eitas korterite tagaselja müümist ja raha omastamist. Oma kommentaarid edastas Lille e-posti teel:  
    "Kategooriline vastus on, et ma ei ole võltsinud ühtegi allkirja. Juhul, kui keegi Teie allikatest seda väidab, siis küsige kinnitatud koopia vastavasisulisest ekspertiisiaktist, kus peaks olema kirjas, et mina olen midagi võltsinud. Sellist ekspertiisiakti ei saa reaalsuses eksisteerida – see ei ole võimalik. 
    Teie allikas väga palus, et aitaksin teda nende õnnetute korterite realiseerimisel. Ta kinnitas, et need korterid on soetatud (st esmane sissemakse tehtud) kohaliku veini mõju all ja kahetses väga oma nõrkust selles osas.  
    Paralleelselt soovis ta ka soetada ühte perspektiivikat kinnistut. Ma olen isiklikult aidanud ja organiseerinud talle abi mõlema eeltoodud küsimuse lahendamisel.Samas hindas see isik oma potentsiaalseid vabu vahendeid üle ega suutnud antud kinnistu ostu lõpuni finantseerida. See aga omakorda oligi põhjus, mille tulemusena tõepoolest Tallinn Invest (Lillet varguses süüdistava eestlase firma - toim) kandis korduvalt nii 2008. kui ka 2009. aastatel finantskahju. Ühtlasi majanduskliima muutus halvemaks ja vabade vahendite leidmine antud perioodil oli paljudele investeerijatele vägagi komplitseeritud.
    Mis puudutab teie allika väidet, et juhtum on antud politseisse, siis minu arusaamise järgi on tegemist nn avalduse kontrollimisega organites, aga mitte kriminaalasja menetlusega. Võib-olla ma eksin, aga menetluse algatamise eelduseks peaks eksisteerima ka kuriteosündmus."
    Autor: Piret Reiljan, Kaisa Gabral
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.