Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vaata Äripäeva rikaste TOPi

    Äripäev avaldab juba üheksandat aastat rikaste TOP 500, kus reastatakse Eesti ettevõtjad nende firma väärtuse järgi.

    2008. aastal võitis rikaste TOPi Tallinki suuromanike hulka kuuluv Ain Hanschmidt ja 2009. aastal Toomas Annus.
    1. Fjodor Berman  2 478 miljonit krooni
    Kümneid firmasid haldava BLRT Grupi suurim omanik. Varandus jäi küll aastaga 120 miljoni võrra väiksemaks, kuid koht rikaste edetabelis paranes. Eelmisel aastal oli Toomas Annuse järel teine. Sel aastal jõudsid avalikkuse ette lahkhelid BLRT Grupi suurimate omanike vahel, põhjuseks Bermani põhimõte, et dividende BLRT Grupp omanikele ei maksa.
    2. Toomas Annus  2 291
    Aastaga võrreldes on vara väärtus ligi 400 miljonit krooni väiksem ja koht ka kehvem. Merko Grupi juhtimisest taandunud ja sunnitud veetma suurema osa ajast kohtupingis maadevahetuse protsessil. Merko on majanduslangusega hästi hakkama saanud ning näidanud ehitus- ja kinnisvaraturu madalseisu arvestades üllatavalt häid tulemusi. Annuse osalusega ettevõtted on paistnud silma sellega, et on langusperioodil vältinud ehitushangete võitmist nö iga hinnaga. Annus on Äripäeva rikaste TOPi võitja olnud kokku neljal aastal. 
    3. Oleg Ossinovski  1 836
    Tapa vagunidepoos meistrina raudteelase karjääri alustanud Ossinovskist on aastaga oma kohta edetabelis märgatavalt parandanud, eelmisel aastal oli 14. Talle kuuluvad vagunid sõidavad Eesti, Venemaa, Ukraina ja Läti raudteel. Loodab sel aastal lõpetada kohtuvaidluse Eesti Raudteega, mille ta esimeses astmes kaotas ning peaks tasuma riigifirmale üle 200 miljoni krooni. Ossinovski pakkus enne teise astme istungit kompromissiks 60 miljoni krooni ning suutis Eesti Raudtee tegevjuhte ning nõukogu veenda, et see on hea kompromiss millega tasub riigifirmal nõustuda.
    4. Enn Pant  1 738
    Alustas oma karjääri 1994. aastal, kui Mart Laar ta rahandusministeeriumi tööle kutsus. Suhteid ja infot ära kasutades tõusis kiiresti Eesti rikkaimate inimeste sekka ja on nüüd Tallink Grupi ning  Infortari suuromanik. Lisaks laevandusärile investeerinud suuri summasid ka kinnisvarasse ja hotelliärisse. Väidetavalt oli Infortar veel aasta tagasi Swedbanki jaoks üks suuremaid murelapsi, sest pangal olid kahtlused, kas Infortar suudab võetud laene teenindada. Laenude tagatiseks olid Tallink Grupi aktsiad, millede sundmüügi vältimiseks otsustas pank tagasimaksmise tähtaegu pikendada. Infortari pisiomanikud on näiteks endine maksuameti juht Aivar Sõerd ja Eesti Panga president Andres Lipstok.
    5. Margus Reinsalu  1 565
    1990ndate alguses mõistis et kinnisvara väärtus võib kiiresti kasvada. Kui kolleegid otsustasid, pühenduda Tulika Takso kaubamärgi all taksoäri ajamisele, siis Reinsalu leppis sellega, et ta jääb ilma Volgadest ning saab endale taksopargi kinnistuga, kuhu hiljem kerkis Kristiine Keskus. Müüs oma kasiinoäri õigel ajal Armin Karule. Olnud seotud mitme suurejoonelise kinnisvaraarendusega. Nüüd ajab äri küll peamiselt Marokos ja Brasiilias.
    6. Ain Hanschmidt  1 511
    Suurem osa varast on soetatud laenuga ja see seilab igapäevaselt Tallinna, Helsingi ja Stocholmi vahet. Ehitas üles tänase Eesti suuruselt teise panga SEB. Suutis Ühispanga eelmisest kriisist tervena läbi vedada ja valmistas pangajuhina endale ette väärilise väljakutse, kus edasi jätkata. Nüüd Eesti ühe võimsaima ettevõtte Tallink Grupi suuromanike seas.
    7. Priit Piilmann  1 500
    Mees, kellel on kõik eeldused mõnel järgneval aastal Äripäeva rikaste edetabeli võitmiseks. Sel aastal on varade väärtus ligikaudne, kuna pole oma firma aruannet esitanud. Varadest enamuse moodustab aga osalus Viru Keemia Grupis, mille aruanne on esitatud korrektselt esitanud ja sai ka aluseks Piilmanni varanduse suuruse arvutamisel.
    8. Kalev Järvelill  1 470
    Endine maksuameti juht, kes naudib kunagise riigitöö vilju ja pühendab oma ajast suurema osa hobidele, näiteks matkamisele. Tallink Grupi ja Infortari igapäevases juhtimises enda kinnitusel hoogsalt sõna ei võta, seetõttu jäänud ka äripartnerite Enn Pandi ja Ain Hanschmidti varju.
    9. Valeri Kovalenko  1 460
    BLRT Grupi suuruselt teine aktsionär Fjodor Bermani järel. Juhib BLRT Grupis Bermani opositsiooni. Mehed pöörasid tülli sel aastal, põhjuseks erinev nägemus omanikutulu maksmisest.
    10. Toonart Rääsk  1 287
    Skandaalne ja avalikkust pigem vältiv kinnisvaraärimees, kelle kunagiseks esimeseks suureks projektiks oli ilma loata Metropoli hotelli rajamine Tallinna kesklinna. Alustab juba 2. oktoobril koos Marko Matvere, Jaan Tätte ja Raul Normakuga katamaraaniga ümbermaailmareisi.
    11. Urmas Sõõrumaa  1 282
    Heldelt endale igal aastal dividende maksnud ärimees jätab end seekord dividendidest ilma. Esmaspäeval kirjutas Äripäev, et Sõõrumaa võib olla varjatult ASi Signaal omanik. Arvestasime varanduse hulka ka osaluse Signaalis, mis on väärt 123 miljonit krooni. Kui tundub veenvam Sõõrumaa jutt, et ta Signaalis osalust ei oma, siis tasub vara väärtusest see summa ära lahutada.
    12. Marcel Vichmann  1 249
    Tema kohta ja vara väärtust siinses edetabelis nähes, ütleks Vichmanni firmade audiitor, et Äripäeva rikaste edetabel ei kajasta tegelikust. Hea koha tagab Vichmannile see, et ta hindas eelmisel aastal koos äripartner Tiit Pruuliga üles nii Rävala 8 kui ka nn Balti Jaama kinnistu ja see pani omakorda aastaaruannet hinnanud audiitori meeste suunas näppu vibutama. Suure osa tema varandusest moodustavad väljastatud laenud. Tegeleb rongi- ja bussiliiklusega, kinnisvara- ja puiduäriga. Oli üks suuremaid kaotajaid Gildi riskikapitalifondis ning ebaõnnestus ka Aserbaidžaani raha investeerides.
    13. Anatoli Kanajev  1 242
    Paistab silma sellega, et hoiab kolmandikku oma varandusest rahas. See on ka tõenäoliselt üks põhjusi, miks on sel aastal nende väheste seas, kellel on õnnestunud oma vara võrreldes eelmise aasta edetabeliga kasvatada. Pani oma jõukusele aluse Muuga Sadamat juhtides, mistõttu kadunud Aadu Luukas ning Endel Siff ta transiidiärisse kaasasid. Tänaseks on Siff ja Kanajev leppimatult tülli pööranud.
    14. Igor Izraeljan   1 164
    Alustas äri 19 aastat tagasi Lasnamäe korteris vineeri vahendamisega. Viimastel aastatel meie edetabelis oma kohta parandanud. Lisaks spooni ja vineeri vahendamisele ning suurte kaablitrumlite tootmisele kontrollib ka liisingfirmat ALG Liising
    15. Mihhail Gnidin  1 041
    BLRT Grupi suuruselt kolmas aktsionär, ka tema on omanikevahelises tülis Bermani vastane.
    16. Hillar Teder  1 000
    Tederi varanduse suuruse kohta on keeruline saada täpsemat infot ja seetõttu on summa väga hinnanguline. Vahepeal oli tõsiste likviidsusprobleemide ees ning pigem sunnitud oma Eesti ja Ukraina projektidest loobuma. Suutis aga kiiresti kosuda ning erinevaid skeeme kasutades ka varad enda kontrolli alla jätta. Oleme arvestanud, et Teder kontrollib firmat CELIA CROWD AS (end Ühendatud Kapital), mis oli veel eelmisel aastal Tederi käes, kuid on tänaseks liikunud Luxembourgis registreeritud Vunderbuilt S.A kätte.
    17. Margus Kangro  992
    Endine ühispankur, kes rikastus sarnaselt enda juhi Ain Hanschmidtiga. Tänu tublile saneerimistegevusele Ühispanga laenukliendi juures sai ka ise ootamatult saneeritava firma ehk Viru Keemia Grupi üheks omanikuks.
    18.-19. Maksim Liksutov  852
    18.-19.  Sergei Glinka   852Tütar- ja sidusfirmade ümberhindlused on toonud viimase paari aasta jooksul sadade miljonite kroonide suurusi kahjumeid. Sestap ka langus rikaste edetabelis. Liksutovi ja Glinkat saadab pidev kahtlus, et kogu nende nime all olev varandus ei kuulu tegelikult neile. Tundub uskumatu, et 25 aasta vanusel Loksalt pärit Liksutovil õnnestus 2001. aastal saada koos Glinkaga Venemaad hõlmava raudtee, transpordi- ja transiidiketi omanikuks.
    20. Margus Linnamäe  843
    Ta on osalenud Tartu õlletehase, Silmeti, Tallinna farmaatsiatehase erastamisel. Kasutanud offshore-firmasid ja sellepärast maksuametiga vägikaigast vedanud. Saab hästi läbi kahe endise peaministri - Tiit Vähi ja Mart Laariga. Praegu suurt hulka ettevõtteid koondava MM Grupi suuromanik.Mõlgutas vahepeal plaani viia ettevõte börsile. Kontsenri kasumlikkus kukkus eelmisel aastal nulli, sellest tingitult ka tagasiminek edetabelis.
    21. Vello Kunman  821
    Järve Keskuse ja ehitusmaterjale tootva Silikaadi omanik, investeerinud ka põllumajandusse. Omas ka ehituskauplust Key, kuid sellest ärist sel aastal loobus. Autoritaarse juhtimisstiiliga, meediat vältiv ettevõtja. 
    22. Peter Hunt  803
    Väliseestlasest Wendre suuromanik. Jäänud varasematel aastatel Äripäeva rikaste edetabelist välja, sest omab Wendre aktsiaid läbi Trading House Scandinavia AB.
    23. Aleksei Tšulets  800
    Ka tema varanduse suurust on keeruline hinnata, sest temaga seotud firmad pole aruandeid esitanud ja temaga seotud ärid käivad Antillidel registreeritud firma kaudu. Kuulub Saurix Petroliumi, Infast Oili ning Paldiski Põhjasadama omanik hulka. Äripäev on varemalt kirjutanud, et Tšuletsiga seostatud Antillide firmat kontrollib Vene mõjukas ettevõtja Vladimir Lisin ja Tšuletsil on nendes ettevõtmistes väikeosalus. Mehe tegemiste vastu on tundnud huvi ka Kapo. Koos Reformierakonnaga korraldas ja finantseeris viimaste kohalike valimiste ajal võimupööret Paldiskis ning tõrjus aastaid linna valitsenud Jaan Mölderi opositsiooni.
    24. Rain Kivisik  755
    Playtechi varju hoidev aktsionär
    25. Hans H. Luik  750
    Ekspress Grupi suuromanik ja tegev ka kinnisvaraäris. Maadleb praegu Delfi ostuks võetud suurlaenuga. Vichmanni kõrval oli teine suurim kaotaja eestlaste Aserbaidžaani kinnisvaraprojektis. Pole samuti õigeks ajaks suutnud esitada oma firmade aastaaruandeid.
    Loe TOPi tegemise metoodikast SIIT.
    Äripäeva rikaste TOP 500 näed SIIT!. Sisenemiseks vajaliku päevapileti saad osta SIIT!
    Autor: Raivo Sormunen, Silvia Kruusmaa
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.