Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kliimaagentuuril on ja ei ole otsust

    86 miljonit krooni saanud kliima- ja energiaagentuuri passiivmajade pälvis riigikontrolör Mihkel Oviiri kriitika. Täpsemalt, kuidas kliimaagentuur nende ehitamist selgitab. Või ei selgita?

    Riigikontrolör Mihkel Oviir vastas 20. septembril riigikogus keskerakondlaste arupärimisele kliima- ja energiaagentuuri (KENA) tegevuse kohta, lausudes muu hulgas: "Projekte on toetatud üldjuhul ilma avalikku konkurssi välja kuulutamata ning nii mõnegi projekti toetamine on küsitav. Näiteks otsustas agentuuri nõukoda ehitada maksumaksja raha eest Jõelähtme golfikeskusesse 4,6 miljoni krooni eest kaks passiivmaja tüüpi ühepereelamut, mis väidetavalt hiljem maha müüakse."
    Saadan agentuuri juhile Kristiina Rebasele küsimused, millal toimus vastav konkurss, kes sellel osalesid ning millal toimus projektile esimene rahaeraldus.
    "Kliimaagentuur ei ole välja kuulutanud ühtegi passiivmaja ehituse konkurssi ega eraldanud ühelegi passiivmajaprojektile ka raha," tuleb kiiresti vastus.
    Majaehitusest tehakse film
    Samas on teada, et golfikeskuses ehitatakse ühte passiivmaja, juulikuus pandi majale pidulikult nurgakivi ning augusti keskel üllitas agentuur ka pressiteate, et projekt toimub Jõelähtme elamumessi ning kliimaagentuuri koostöös.
    Rebane kinnitab, et agentuur ei ole selle ehitusega mitte kuidagi seotud, ei ole seda rahastanud ega tee seda ka tulevikus.
    "Küll aga kasutame antud passiivmaja ehitust passiivmaja kui mudeli õppefilmi koostamisel, tuues välja näitena ühe võimaliku tehnoloogia baasil ehitatava hoone ehituslikud plussid ja miinused," lisab ta. Film maksab natuke alla 300 000 krooni.
    Pinnin agentuuri juhti edasi, sest selgust miljonite kroonide eraldamise kohta ikka ei ole. Peagi tuleb vastus, et kliimaagentuuri nõukoda ei ole langetanud otsust 4,6 miljoni krooni eraldamiseks passiivmaja ehitamiseks.
    Riigikontroll abivalmim
    Proovin uuesti. Kas riigikontrolör valetas või millisest otsusest ta oma kõnes rääkis? "Riigikontrolöri vastuses riigikogu liikmete arupärimisele esines ebatäpsusi. Kõne sisu tagamaade kohta tuleks aga täpsustavaid küsimusi esitada riigikontrolörile," teatab Rebane napilt.
    Kui agentuurist abi ei saa, küsime siis riigikontrollist. Viimasel pole varjata midagi ning sealt saadud andmete baasil saadan Rebasele uued küsimused.
    Millises seisus on praegu Estonian Golf & Country Clubi territooriumile kahe ühepereelamu tüüpi hoone rajamise projekt?
    Kliimaagentuur on planeerinud ehitusmaksumuseks kokku 4,6 miljonit krooni. Kuidas see summa on saadud, kes tegi hinnapakkumised?
    Kes otsustas ning miks, et ehitatakse just aktsiaseltsile International Baltic Golfmarina kuuluvatele kinnistutele? Millised olid alternatiivid? Millistel tingimustel valitakse välja ehitaja?
    Rebane helistab ja soovib kohtuda. Saamegi temaga ühel läinud nädala pärastlõunal kokku Lauteri tänaval asuvas agentuuri kontoris.
    Rebane on hiljuti roheliste erakonnast välja astunud, liiga palju viidati erakondlikule kuuluvusele ning see hakkas juba tööd segama.
    Näitan agentuuri nõukojale esitatud otsuseprojekti, mille järgi ehitatakse kaks ühepereelamut Jõelähtme golfikeskuse territooriumile. "Tegemist on töödokumentidega, mitte otsustega," pareerib Rebane.
    Kuid fakt on see, et 31. augustil toimunud kliimaagentuuri nõukoja ja KredExi nõukogu ühisistungi otsuses seisab must valgel, et toetatakse agentuuri projekti rajada Jõelähtme valda Manniva külla kaks ühepereelamu tüüpi hoonet.
    Rebane seletab, et kliimaagentuur ei tea praegu, kuhu need majad tulevad. "Ei saa välistada, et need ehitatakse ka mujale," põhjendab ta, miks riigikontrolöri kõnes esines ebatäpsusi.
    Pakuti 1% intressiga laenu
    Miks te tahtsite anda ehitajale 10 aastaks 1% intressiga laenu, see on ju üsna ebatavaline? Ka sellele on vastus olemas: "Sest soovisime hoone rajaja siduda hoonega, et ei oleks poole ehituse ajal minemajalutamist, nagu viimasel ajal tihti juhtub."
    KredExi nõukogu initsiatiivil tõmmati aga see punkt otsusest maha ning laenuandmine jääb seekord ära.
    Agentuuri juht kinnitab mitmel korral, et ehitaja leidmiseks tuleb konkurss ning 5-6 firmale on juba kutsed saadetud.
    Miks peab aga agentuur selliseid maju ehitama? Rebase hinnangul on see üks vähestest võimalustest, kuidas teha sellist näidismaja. "Agentuur müüb majad hiljem maha ning inimestega, kes need majad ära ostavad, tehakse leping, et kahe-kolme aasta jooksul saab agentuur jälgida kulutusi energiale. Samuti on kindlasti võimalik maju edaspidi väljast vaadata," kinnitab ta.
    Tänavu sai kliimaagentuuril riigieelarvest 86 miljonit krooni, järgmise aasta eelarves pole plaanitud enam sentigi. Kuid agentuuri töötajaid see ei heiduta, sest Rebase sõnul saadakse selle aasta rahaga edukalt hakkama kuni järgmise aasta lõpuni.
    Kliima- ja energiaagentuuri selle aasta lähetused (eesmärk, aeg ja transpordi-, kindlustus- ja lähetatud majutuskulud, kroonides):
    * Taani riikliku energiaagentuuri külastus, 26.-27. oktoober, Kopenhaagen. Kristiina Rebane, agentuuri juhataja; Aare Vabamägi, KOV projektijuht; Pille Parre, kommunikatsiooni projektijuht; 15 374 kr* RAP Retro konverents, 25.-27. oktoober, Kopenhaagen. Kalle Kuusk, hoonete energiatõhususe projektijuht; 7829 kr* Osalemine Euroopa Komisjoni korraldatud taastuvate energiate töögrupis, 27.-30. september, Helsingi/Viin. Aare Vabamägi; 5747 kr* Osalemine Põhjamaade Ministrite Nõukogu korraldataval energiasäästualasel konverentsil; kohtumine Soome energiaagentuuri Motiva esindajatega, 27.-28. september, Helsingi. Kristiina Rebane; Pille Parre; Aare Vabamägi; Kai Luht, hariduse ja koolituse projektijuht; 3022 kr* ELi riikide energiatõhususe eesmärkide väljatöötamise töögrupi koosolek, 15.-18. september, Viin. Kristiina Rebane; Kai Luht; Kalle Kuusk; 33 261 kr* Tutvumine pump-hüdroakumulatsioon elektrijaama töötamise põhimõtetega ja Ostfoldi PHEJ ning Aurlandi PHAJ külastamine, 16.-17. september, Norra. Kalle Palling, nõukoja liige; Aare Vabamägi; 9396 kr* Osalemine Smart Grid 2 töögrupis, 15.-17. september, Pariis. Alo Jürgenstein, Smart Grid 2 projektijuht; 15 374 kr* ELi riikide energiatõhususe eesmärkide väljatöötamise töögrupi koosolek, 20.-22. juuni, Madrid. Kristiina Rebane; 12 476 kr* Kohtumine Soome innovatsioonifondi SITRA esindajatega, 24. märts, Helsingi. Kristiina Rebane; Kai Luht; Kalle Kuusk; 3980 kr* Kohtumine Soome innovatsioonifondi SITRA esindajatega, 24.-25. märts, Helsingi. Marek Strandberg, nõukoja esimees; 1316 kr* Osalemine ELi 2010. aasta Jätkusuutliku Energia nädala raames toimuvatel üritustel, 23.-25. märts, Brüssel. Kristiina Rebane; Priit Enok, nõukoja liige; 19 902 kr* Osalemine Rahvusvahelise Taastuvenergia Agentuuri asutamisel ja konverentsil World Future Energy Summit 2010, 15.-22. jaanuar, Abu Dhabi. Kristiina Rebane; Marek Strandberg; Jaan Tepp, nõukoja aseesimees; Tõnu Mauring, Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituut; Lauri Tammiste, majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja; 79 845 krAllikas: kliima- ja energiaagentuur
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.