Kallast süüdistatakse pettuste varjamises

Katariina Krjutškova 12. jaanuar 2011, 09:10

Euroopa Komisjoni asepresidenti Siim Kallast, kes oli 2004. kuni 2010. aastani vastutav pettusevastaste meetmete rakendamise eest ning kes on praegu Euroopa Liidu transpordivolinik, süüdistatakse suure surve avaldamises uurijaile, näitamaks väärkasutusjuhtumite juurdluste käigus selgunud tulemusi tegelikkusest leebemana, vahendab Delfi Briti päevalehte Daily Telegraph.

"Esines kriitika leevendamise aga ka täieliku kõrvaldamise praktikat," ütles Euroopa Audiitorite Koja (EAK) ametist lahkunud hollandlasest liige Maarten Engwirda Hollandi ajalehele Volkskrant. The Telegraphi andmetel töötas Engwirda 15 aastat  Euroopa Audiitorite Kojas, kuid läks kümne päeva eest pensionile.

Engwirda ütles kokkuvõtlikult, et ELi rahade kuritarvitamist püüdis varjata asutus, mis tegelikult peaks seisma selle paljastamise eest.

Kallas on murdnud piike audiitorite kojaga seoses viimase rangete raamatupidamisstandarditega, mis tähendab, et Euroopa Liidu iga-aastased ülevaated ei ole piinlikul kombel peegeldanud ühenduse tegelikku olukorda, kirjutas leht.

Engwirda kirjeldas ka «varjamiskultuuri» kohtus ning teistes ELi institutsioonides, mis takistas pettuse tegeliku ulatuse avalikuks tulekut. «Kõik need kuritarvitused ei tulnud kunagi avalikuks meile antud Kremli-stiilis info tõttu,» lausus ta. «Kuid see ei parandanud meie mainet vähimatki.»

Engwirdaga sarnaseid süüdistusi on esitanud ka Euroopa Parlamendi eelarvekontrolli komitee liige Marta Andreasen, kes oma väljaütlemiste tõttu 2002. aastal Euroopa Komisjoni pearaamatupidaja kohalt tagandati.

«Olin tunnistajaks audiitorite käte väänamisele iga kord, kui nad püüdsid paljastada ELi raamatupidamis- ja kontrollisüsteemide ebaõnnestumisi,» ütles Andreasen. «Nad sattusid tohutu surve alla hoida raamatupidamispettus maha vaikitud.»

Endine Hollandi riigikontrolör Engwirda tõi eraldi esile Prantsusmaa suurt survet "mätsida kinni" kurikuulus pettusjuhtum seoses meiereiga Fléchard ja Euroopa Liidu võiekspordi toetuste väärkasutamisega 1990. aastatel, mis ulatus kümnetesse miljonitesse (toona frankidesse).

Daily Telegraphi andmetel on Kallase pressiesindaja öelnud, et Engwirda arvamus ei ole "absoluutselt kooskõlas selle aja jooksul tehtud tööst säilinud mälestustega".

 

 

 


 

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. January 2011, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing