Jaan Toots: Vene raha ei pea kartma

Kadri Jakobson 17. jaanuar 2011, 00:00

Jaan Tootsi intervjuu Kuku raadiole.

Kas Rahvaliidu ettepanek tuli Teile ootamatult? Suht ootamatult. Paar nädalat olid jutuajamised ja läbirääkimised. Ma ei kavatsenud tegelikult poliitikasse minna. See oli Rahvaliidu juhatuse ärarääkimise oskus ja appikutsumise küsimus, et see partei oleks riigikogus esindatud. See on partei, millel on oma toetajaskond kogu aeg olnud. Seepärast, et partei juhtkond teatud põhjustel pidi lahkuma, ei peaks osa maarahvast ilma esindajateta jääma. See oligi tõuge.

Kas peibutuspardi tunnet pole? Küsimus on selles, kas tullakse üle künnise ja kas saadakse esindus parlamenti. Tegijad inimesed, endised ministrid ja kõrged ametnikud, lasid ju erinevatesse parteidesse jalga. Kui partei eesotsas midagi juhtub, siis reedetakse oma sisemised tundmused.

Mis on lahti Eestis, kui vaadata viimase aja üha sagenevaid korruptsioonijuhtumeid? Korruptsioonimaik on väga tugev. Ei oska seletusi sellele anda. Olen kaua sisekaitseorganites töötanud, kuid tekib imelik tunne, et sellised olukorrad ja nn vahelejäämised olid omased 1992.-1994. aastale. See on väga suur probleem. Üks asi, kui on kurikaelad, kuid kõige hullem, kui seaduserikkumine läheb kõrgete politseiametnike ja kohtuni. Isegi prokuratuurist on süüdi mõistetud. See paneb rahvale väga suured kahtlused Eesti riigi eksistentsi suhtes.

Millised hinde paneksite Ansipi valitsusele? Kui oleksite küsinud kaks nädalat tagasi, oleksin vastanud. Praegu ma esindan Rahvaliitu ning ma ei vasta. Siiski pigem positiivne kui negatiivne.

Kui suur roll on Eesti majanduses Vene rahal, Vene võimul ja Vene transiidil? Vene rahal pole Eesti majanduses suurt rolli. Transiidis küll. Vene raha transiidis ei mõjuta Eesti majandust, vaid on lisaprodukt, mis jookseb siit läbi. See jääb siia inimeste palkade, sotsiaalmaksude ja ka tarbimisena. Tõsi, transiidi omanikud on Venemaal, kuid poolest saadik. Pooled transiidi omanikud - Vene taustaga inimesed - ei ela teps enam mitte Venemaal, vaid Norras, Inglismaal, Šveitsis. Seetõttu on raske öelda, kelle raha, sest see on muutunud rahvusvaheliseks.

Kas peaksime Vene raha kartma? Miks me peaksime kartma, kui ta pole enam Vene raha? Need on eurod, mis tulevad ja mis siin tarbimisse lähevad. Aga ega nad siia riiki ei jää, jäävad vaid palkadena. Ei ole veel ükski suur Vene miljardär Eestisse investeerinud, välja arvatud sadamasse oma tootmise laiendamiseks.

Kas võiks investeerida? Aga miks mitte. Mis see raha hullem on kui Poolast või elavnenud Tšehhist tulnud? Venemaa on suhteliselt suur riik ja nende raha Euroopas liigub.

Kui palju Teie andmetel vene transiidi raha Eesti parteidesse on investeeritud? Seda peate küsima kaitsepolitseist.

Miks kandideerite Ida-Virumaal? Ida-Virumaalt jookseb läbi raudtee, väga palju inimesi on koondatud, sest mahud on vähenenud. Kui raudteel vähendatakse mahtusid, siis vähenevad autoveod ja autojuhid jäävad tööta. Kaupasid enam ei kindlustata -kindlustustel tuleb miinus, samuti ei tule neid valvata ja sealt tuleb miinus. Aga seal on taga inimesed, kes said keskmisest kõrgemat palka ning järelikult väheneb ka tarbimine. Kui jälgime rahavoogu, siis see pole nii väike raha, kui arvatakse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:45
Otsi:

Ava täpsem otsing