Kalinini-nimelise tehase F-hoone on uuesti sündinud

Heidi Vihma 21. jaanuar 2011, 00:00

F-hoonest on vähem kui kahe kuuga saanud Tallinna menukoht. Kes veel ei tea, siis tööstusliku nime taga on baar-restoran, mis asub raudteetagusel tühermaal ühes kunagise Kalinini-nimelise elektromehaanikatehase trööstitus tootmishoones.

Telliskivi loomelinnakut teatakse seni ehk reivide ja täituru, võib-olla ka Plektrumi ja Linnalabori asukohana, nüüd on siis neile lisandunud restoran nimega F-hoone. Siledate söögikohtade aeg tundub olevat mööda saamas. Siledate all mõtlen ma selliseid, kus disaineril on olulisem roll kui kokal ja laudlinad on värskemad kui tooraine. F-hoone eellasteks võib pidada Boheemi (lahe atmosfäär, rõhutatud lihtsus), pisut ka Fahlet (ikkagi kunagine tööstushoone), Sfääri ja Spiritit, mis on küll nooblimad, kuid oma töisemat minevikku päris ära peita ei püüa.

F-hoones on tööstuslik rämedus alles ja selle taustal pääsevad carpaccio'd-bruchetta'd-brüleed vaat et pareminigi mõjule kui valgetel laudlinadel. Menüü on segu igituttavast internatsionaalsusest ja uus-Eesti või uus-Põhjamaa köögist: carpaccio on tehtud peedist, tšipsid mustast leivast, supp kõrvitsast, pardi juurde käib hapukapsas ja lammas tuleb lauale koos kruupidega. Võrdväärsetena on kõrvuti cr?me br?lée ja mustsõstrakook, kotlet ja pestopasta, bruchetta ja heeringas. Nii et igaühele midagi, aga jõukohaselt: kõik, mida sõime, oli oskuslikult valmistatud ja väga maitsev.

Eelroad: peedi-carpaccio heeringa, hapukoore ja vutimunaga oli meie koduse klassika tänapäevane interpretatsioon, kus peet sai tavapäraselt õhemaks lõigatuna eriliselt hea maitse. Värske salat, millele oma maitse järgi kastme ja lisandid valida võis, oli meeldivalt krõmps ja üllatavalt suur. Ainult et kui palusin lisandiks kõrvitsaseemneid, mida menüü lahkelt pakub, näidati mulle letinurka, kuhu seemned välja pandud ja kust ma nad ise kätte oleksin saanud. Tore küll, aga miks mina? Kelner käib ju taldrikutega sealt mööda, asi tal oleks olnud pisut seemneid peale puistata.

Pearoad: pärgamendis küpsetatud maitsevõiga lestafilee aurutatud köögiviljade ja a?oli-kastmega ning seesami ja ürtidega gratineeritud lõhefilee kreemja kartuli-porruvormi ja köögiviljasalsaga. Mõlemad olid toredate maitse- ja tekstuurikombinatsioonidega, nutika ja osava koka mõõdutundeline looming. Kartuli-porruvorm toodi lauale konservikarbis, lestakala vaid osaliselt paberist välja harutatult - tehnitsistliku ruumi mõju oli silmanähtav.

Magustoit: Pavlova beseepõhi oli küll liialt vahukommise tekstuuriga, aga lopsakas toorjuustu-puuviljakate tegi kõik heaks. Brüleekreem kinnitas veel kord koka osavust - see restoranide menuroog on harva nii kreemine, nii tasakaalustatud.

Netikommentaarides nimetatakse F-hoonet nii "märsilohistajate ja muidu kaltsakate paradiisiks" kui ka "uue põlvkonna loomeinimeste gurmee-lounge'iks". Omamoodi õigus on mõlemal. Karm asukoht, lahe atmosfäär, hea söök, kultuuri lähedus ja turistide puudumine teevad F-hoonest igatahes omamoodi nähtuse. Muide, umbes samasuguse restorani lugu räägib ka praegu Artises linastuv "Soul Kitchen".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:11
Otsi:

Ava täpsem otsing