Tulemused seinast seina

Romet Kreek 24. jaanuar 2011, 00:00

Bank of America. Bilansimahult USA suurima panga reedel avaldatud IV kvartali tulemustes tuli kahjumiks 1,24 miljardit dollarit, kuna suurendati halbade laenude provisjone ning kanti maha hüpoteeklaenude üksuse väärtust, vahendas Bloomberg. Kvartali kahjumiks kujunes 16 senti aktsia kohta. 2010. aasta esimeses kvartalis oli panga kahjum 194 miljonit dollarit. Ilma osade-kulude-tuludeta oleks pank teeninud neli senti kasumit aktsia kohta, kuid analüütikud ootasid sellel baasil 21 senti kasumit aktsia kohta.

Morgan Stanley. Kasum tuli analüütikute oodatust väiksem, kuna kauplemistulu jäi oodatust väiksemaks. IV kvartali puhaskasum kasvas aastaga 35 protsenti, 836 miljonile dollarile ehk 41 sendile aktsia kohta. Tulemus sisaldas erakordset tulu 26 senti aktsia kohta. Erakorralise tulu-kuluta ootasid analüütikud 28 senti kasumit aktsia kohta.

Morgan Stanley püüab suurendada kauplemisüksuse tulemust ja maaklerteenuse kasumlikkust. Panga kriisijärgse strateegia edukus sõltub üha enam 18 000 maaklerist ja väiksemast riski võtmisest.

Wells Fargo. USA suurim kodulaenude andja teenis rekordkasumi. Puhaskasum kasvas 21 protsenti, 3,41 miljardile dollarile ehk 61 sendile aktsia kohta. Analüütikutele jäi sellest väheks, nad ootasid kasumiks aktsia kohta 63 senti.

JPMorgan. Teenis rekordilise puhaskasumi - 4,83 miljardit dollarit. Bilansimahult suuruselt teise panga kasum kasvas 47 protsenti. Pangalt oodati dollar kasumit aktsia kohta, tuli 1,12 dollarit aktsia kohta.

Goldman Sachs. Finantsdirektor David A. Viniar ütles, et nende kunded ostsid ja müüsid seoses Euroopa võlakriisiga IV kvartalis vähem aktsiad, võlakirju ja muid väärtpabereid. Goldman Sachsi kvartalikasum vähenes 52 protsenti, 2,39 miljardile dollarile ehk 3,79 dollarile aktsia kohta. Tulemus vastas analüütikute ootustele. Goldman Sachs püüab tulusid kasvatada kiire kasvuga turgudel, kus pank palkab töötajaid juurde.

Citigroup. Teenis 1,31 miljardi dollari suuruse puhaskasumi ehk neli senti aktsia kohta. Analüütikud ootasid seitsmesendist kasumit aktsia kohta.

Pankade aktsiad ei ole eriti kallid. Kuigi pankade aktsiad ei ole eriti kallid, sõltuvad pangad suuresti sellest, kui suure osa moodustab tegevusest tavapangandus ja kui palju finantsturgudega seonduv.

Puhasintressitulu ja teenustasutulu võib pidada stabiilsemaks tuludeliigiks võrreldes kauplemistuluga. Paraku on kauplemistulu väga sõltuv investorite meelestatusest. Sellest vallast teenib suhteliselt väike osa panga töötajatest pangale suurt tulu, kuid need tulud on volatiilsed. Valdkonna töötajate tööjõukulu on aga muude pangaüksustega võrreldes kõrge ja suhteliselt stabiilne. Meedia ja poliitkud on äärmiselt häiritud sellest, kuidas riskivõtmist premeeritakse.

Tavapangandus sõltub rohkem sellest, mis toimub majanduses laiemalt - kas ettevõtted laienevad, kodumajapidamised julgevad osta eluasemeid ja tarbida või pingutatakse hoopis püksirihma. Seda osa teenindavate pangandustöötajate kulutase on madalam. Ka avaldab mõju see, kui rahvusvaheliselt pangad tegutsevad. Ühes äärmuses on Citigroup - panga tunnuslause oli, et Citi ei maga kunagi - kusagil on alati pank ja pangakunded tegutsemas. Teises äärmuses on kaunis ameerikakeskne Wells Fargo.

Analüütikud on olenemata pankade tulemustest suured optimistid. Mõne panga aktsia ei ole pälvinud ainsatki müügisoovitust. Kõigil kuuel pangaaktsial oli ostusoovitusi rohkem kui hoiu- ja müügisoovitusi kokku. See teeb veidi ettevaatlikuks. Kui Euroopas leiab soliidse dividenditootlusega pangaaktsiaid, siis USA suurpankadest seda veel oodata ei maksa.

Eesti investorite ja spekulantide seas on pangaaktsiad päris populaarsed. Andres Suimets vastas Swedbankist, et kliendid kauplevad üldjuhul rohkem aktsiaid, mida nad teavad ja mille kohta on uudiseid. Teine kategooria on volatiilsed, kõrge beetaga aktsiaid, st finantssektor, ja seal siis on ka ikka neid, mille kohta midagi lugeda on või mis uudistes figureerivad. Ka tegeldakse suure liikumise tõttu kukkunud aktsiate põhjaõngitsemisega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:46
Otsi:

Ava täpsem otsing