Goldman ennustab nafta pulliturgu

Fredy-Edwin Esse, California 24. jaanuar 2011, 14:55

Goldman Sachsi sõnul on viimased OPECi poolt avaldatud naftavarude andmed viitamas võimalusele, et naftaga kauplemise on sisenemas "struktuursele pulliturule".

Novembri ja detsembri ülemaailmsed naftavarud langesid oodatust vähem, mistõttu oli tootmine neljandas kvartalis plussis, vahendab Bloomberg Goldman Sachsi aruannet. See võib viidata, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon, kes toodab 40% kogu maailma naftast, on rakendamas tööle lisa tootmisvõimsusi varem, kui prognoositi.

"Tõusev tootmine viib lõpuks OPECi vabade tootmisvõimsuste rakendamiseni," kirjutas Goldmani analüütik Jeff Currie. "Turg võib olla juba liikunud tsüklilise taastumise teise etappi teel struktuurse pullituru poole."

Läinud nädalal ütles Goldman, et OPECil on veel liiga vara tõsta tootmisvõimsusi, sest varud ületavad endiselt viimase viie aasta keskmist. Saudi-Araabia naftaminister viitas täna võimalusele, et organisatsioon võib Hiinast, Indiast ja Lähis-Idast tuleva suure nõudluse tagajärjel suurendada tootmisvõimsusi sel aastal.

Pulliturg (Bull market) ehk pikemaajalisem tõusutrend kipub olema seotud investorite kasvava kindlustundega, motiveerides edasiste kasumite ootuses investoreid ostma.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2011, 14:55
Otsi:

Ava täpsem otsing