Investorid usuvad Hiinat tabavasse kriisi

Fredy-Edwin Esse 28. jaanuar 2011, 00:00

Investorid üle maailma on valmistumas Hiina visa majanduskasvu lõppemiseks, sest koguni 45% neist ootab viie aasta jooksul saabuvat finantskriisi. Lisaks sellele prognoosib 40% kriisi saabumist Hiinasse pärast 2016. aastat. Tulemused peegeldavad Bloombergi küsitletud 1000 kliendi, kelleks on investorid, analüütikud või kauplejad, arvamust. Kõigest 7% arvab, et Hiina kindlasti pääseb kriisist.

Kinnisvara mullistumas. "Ei ole kahtlust, et Hiina on keset spekulatiivset krediidist ajendatud mulli, mis ei ole jätkusuutlik," ütles TRIM Brokeri valuutastrateeg Stanislav Panis Bloombergile. Panise sõnul võib Hiinat tabada USAs aset leidnud kinnisvarakriisile sarnane olukord.

Hiina on üritamas mullistumist vältida ja vastupidi vaba turumajandusega lääneriikidele on tsentraliseeritud võimupüramiidiga Hiinal kõik eeldused olemas mullide vältimiseks. Selleks on Hiina astunud mitmeid samme ja üha uutest on kuulda. Hiina valitsus teatas üleeile uutest piirangutest, mis on suunatud eelkõige teist või kolmandat kinnisvaraobjekti soetavatele inimestele. Näiteks teise kinnisvaraobjekti ostmise sissemakse osa tõsteti 10 protsendipunkti võrra, 60%-ni ning selliste objektide intress peab vähemalt 10% võrra ületama keskpanga määratud baasintressimäära. Võib ainult oletada, millises seisus oleks Eesti kinnisvaraturg, kui oleks Hiinale sarnaseid meetmeid rakendatud.

Väljavaade hea. Piirangud pandi peale ka suurlinnade kinnisvarale. Kohaliku sissekirjutusega perekonnad ei saa enam kolmandat kinnisvaraobjekti osta ja mitteresidendid ei saa enam teist objekti osta. Hiina teatas läinud nädalal, et riigi majandus kasvas 2010. aastal 10,3%, mis on kolme aasta kiireim kasvutempo. Hiina sisemajanduse koguprodukt tõusis läinud aastal 6 triljoni dollarini. Paraku on Hiinas suuri probleeme ka kiireneva inflatsiooniga, mida seni on üllatavalt hästi suudetud kontrolli all hoida, kuid pikas perspektiivis, mullile vaatamata, on Hiina vägagi ahvatlev koht investeerimiseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:46
Otsi:

Ava täpsem otsing