Jaemüük kasvas neljandat kuud järjest

Väinu Rozental 31. jaanuar 2011, 08:12

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2010. aasta detsembris eelmise aasta sama kuuga võrreldes püsivhindades 5 protsenti, teatas statistikaamet.

Jaemüük kasvas neljandat kuud järjest. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes ligi kaks ja pool aastat kestnud jaemüügi langus jaekaubandusettevõtetes pöördus 2010. aasta septembris ja oktoobris üheprotsendilisele tõusule. Novembris ja detsembris jätkus jaemüügi kasv veidi kiiremas tempos, kasvades 5 protsenti. Aasta kokkuvõttes vähenes jaemüük 2010. aastal eelmise aastaga võrreldes 4 protsenti.

Detsembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 354 miljonit eurot (5,5 miljardit krooni). Kaupade jaemüügi kasvu mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük kasvas 2009. aasta detsembriga võrreldes 11protsenti. Müük suurenes enamikel tegevusaladel.

Käibe kasv oli suurim muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade jm. Neis kauplustes suurenes jaemüük 2009. aasta detsembriga võrreldes 18 protsenti. Hästi läks ka tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustel ning spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustel, kus müük kasvas 15 protsenti. Majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes ning apteekides ning kosmeetikatarvete kauplustes kasvas jaemüük 2009. aasta detsembriga võrreldes 8 protsenti.

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne. Detsembris suurenes see 2009. aasta detsembriga võrreldes 1 protsent. Nende kaupluste jaemüügi tagasihoidlikumale kasvule avaldas mõju toidukaupade kiirenenud hinnatõus.

Võrreldes 2009. aasta novembriga suurenes detsembris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades viiendiku. See on tavapärane tõus detsembrikuus, mil toimuvad jõulude ja aastavahetuse suurmüügid. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi aga müük eelmise kuuga võrreldes samale tasemele.

Esialgsetel andmetel oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 2010. aastal 3,5 miljardit eurot (55,2 miljardit krooni), jaemüük vähenes 2009. aastaga võrreldes püsivhindades 4 protsenti.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli detsembris 427 miljonit eurot (6,7 miljardit krooni), millest kaupade jaemüük andis 83 protsenti. 2009. aasta detsembriga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 15 protsenti ja eelmise kuuga võrreldes 17 protsenti.

 

 

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. January 2011, 08:12
Otsi:

Ava täpsem otsing