Weber: eelarve tasakaalu nõue tuleks kirjutada konstitutsiooni

Sirje Rank 08. veebruar 2011, 00:00

"Tasakaalus eelarvepoliitika peaks olema iga liikmesriigi rahandusministri valimisplatvormi osa. See on kõigi riikide enese huvides ja selleks ei ole vaja mingit välist sundijat," ütles Weber.

Kui miski on kirjas konstitutsioonis, siis seda ka järgitakse. Et see aga nii ei ole, peab Weber õigeks fikseerida tasakaalus eelarve või võlakoorma vähendamise nõude euroala liikmesriikide konstitutsioonis, nii nagu seda tegi Saksamaa. "Kui midagi on kirjas konstitutsioonis, siis seda ka järgitakse," ütles ta.

Kriis tõi selgelt välja, et üksi stabiilsusele suunatud rahapoliitika ei taga rahaliidu liikmetele korraga hinnastabiilsust ja madalaid intresse. Seda kogevad praegu Kreeka, Portugal, Iirimaa. Rahapoliitika kõrvale on vaja stabiilsusele suunatud eelarvepoliitikat ja konkurentsivõime parandamist.

Majanduspoliitika tihedamast koordineerimisest rääkides peatus Weber struktuurireformidel, mida on vaja lisaks raha- ja tasakaalus eelarve poliitikale kestva majanduskasvu kindlustamiseks.

Kindlasti tuleb euroala riikide pensionisüsteemid kohandada vastavaks eluea pikenemisele - võib-olla pole piisav isegi pensioniõigusliku ea tõstmine 67 aastale, arutles Weber. Vastasel juhul tuleb tulevikus kas pensione vähendada või sissemakseid suurendada.

Enam paindlikkust vajab ka tööturg - palgakõneluste viimine ametiühingute tasandilt ettevõtete tasandile päästis näiteks Saksamaal majanduskriisis hulga töökohti, illustreeris Weber.

Kui kaugele koordineerimisel minna, selle üle praegu vaidlused käivad.

Suund õige, ambitsioone vähe. Weberi sõnul liigutakse euroala struktuuris kriisiga ilmnenud puuduste kõrvaldamisel õiges suunas, kuid ambitsioonid peaksid olema palju suuremad. Kui praegu poolel teel peatuda ja piirduda vähema koostööga, seame ohtu euro tuleviku, hoiatas Weber.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:47
Otsi:

Ava täpsem otsing