Euroopa Keskpank otsib juhti

Sirje Rank 11. veebruar 2011, 00:00

Weber ise keeldus eile kommenteerimast, öeldes, et tahab teemat enne Angela Merkeliga silmast silma arutada.

Sakslasi Euroopas usaldatakse. Siiani on just Weberit peetud peafavoriidiks Euroopa Keskpanga juhi kohale, kui Trichet ametiaeg oktoobris lõpeb. Eurole raskel ajal eelistaks selles ametis sakslast näha ka enamus eurooplasi, näitas hiljutine avaliku arvamuse küsitlus.

"Ma ei osanud uneski näha, et ma kunagi rahapoliitikat kujundama hakkan," rääkis Weber esmaspäeval Eesti Pangas peetud mälestusloengul oma karjäärist, märkides, et seitse aastat sellist tööd tundub palju pikemana. "Finantskriisile lahendusi otsides venivad tööpäevad pikaks ja nädalavahetused ei ole enam nädalavahetused," ütles Weber.

Kolmpäeval teatas agentuur Reuters, et Weber võib Saksa keskpanga juhi ameti maha panna enne mandaadi lõppu ja astuda nii välja ka konkurentsist Euroopa Keskpanga juhi kohale. Spekuleeritakse, et ta järgmine ametikoht on Deutsche Banki juhtkonnas.

Teade tuli ootamatult. "Milline löök! Kantslerile. Eurole," ahhetasid eile Saksa meediaväljaanded.

Üllatust väljendasid ka analüütikud, ehkki Weberi kandidatuuris on kaheldud.

"See tuleb ilmselgelt turule üllatusena ja võib mõjutada osa väärtpaberite hinda ja eurot," ütles Reutersile RBSi ökonomist Silvio Peruzzo.

"Minu meelest on juba mõnda aega selge, et Weber on Euroopa Keskpanga juhi jaoks liiga kareda karakteriga," nentis Societe Generale'i panga ökonomist James Nixon.

Weber on otsesõnu kritiseerinud mitmeid Euroopa Keskpanga erakorralisi kriisimeetmeid ja nii ei tekitaks usaldust, kui ta keskpanga juhi ametis teist juttu räägiks. Amet eeldab ka väga head oskust konsensust saavutada ning keskpanga seisukohti veenvalt esitada.

Weberi kõrval on kandidaatidena nimetatud ka Itaalia keskpanga juhti Mario Draghit ning Luksemburgi ja Soome keskpanga juhte Yves Merschi ja Erkki Liikaneni. Välistatud pole ka uus kandidaat Saksamaalt - näiteks euroala kriisifondi juht Klaus Regling

Samas spekuleeritakse, et kui Angela Merkel saab oma tahtmise euroala reformide osas, võib ta oma kandidaadist keskpanga juhi kohale ka loobuda.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:47
Otsi:

Ava täpsem otsing