Estlink alustas pärast nädalast riket taas tööd

Kadrin Karner 22. veebruar 2011, 00:00

Eelmisel nädalal purunesid Eesti-Soome merekaabli Espoo konverterjaamas PLC filtri kondensaatorid ning eile toimunud testimine pidi andma vastuse, kas Soome põhivõrguettevõte Fingrid lubab kaablit ajutiselt filtriteta kasutada. Vastasel juhul oleks elektriliiklus kaablis seisnud veel kuus nädalat, kuni saab uued filtrid. "See oleks ääretult halb ja eks ta eelkõige oleks halb eksportivale Soome elektrisüsteemile. Meie jaoks on ta eelkõige halb lähtuvalt sellest, et elektrimüüjad ei saa elektrit Eestist müüa," märkis Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Kui kaabel käivitub, hakatakse Veskimägi sõnul täna jagama võimsust päevasisesele turule ja järgnevatel päevadel ka juba NordPool Spoti turule.

Rike läks kalliks maksma. Jaanuaris oli Estlinki kaudu müüdava elektri keskmine päevakäive 718 651 eurot. Arvutused näitavad, et rikke algusest möödunud kuue päevaga jäi saamata üle 4,3 miljoni euro. Keskmine päevakäive ostmisel oli jaanuaris 357 415 eurot. Käive katkestuse esimesel päeval saamata ei jäänud, täpsustas Elering. Kui kaabli käivitumist oleks tulnud oodata veel kuus nädalat, oleks saamata jäänud käive kerkinud juba ligi 34,5 miljoni euroni.

Osalt kompenseeris kõrgemate hindadega Põhjamaade turule müümata jäänud elektrikogust ka suurenenud müük Leetu.

Nordic Energy Linki juht Gunnar Virk ütles, et rikkega seotud kulud veel selgunud ei ole.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:48
Otsi:

Ava täpsem otsing