Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Wolmrexi vara on liikunud

    "Oi, ei taha rääkida, aitäh," vastab Haki telefonis ja lõpetab kiirelt kõne.
    Küsitavad tehingud ootavad selgitusi. Äripäeva käsutuses on Wolmreks Ehituse ajutise pankrotihalduri Indrek Lepsoo koostatud aruanne firma majandustegevuse ja viimaste tehingute kohta, mis tekitavad hulganisti küsimusi. Lepsoo ütleb kohtule saadetud aruandes, et Adu Haki tehtud tehingud vajavad audiitorite erikontrolli.
    Ajutise pankrotihalduri hinnangul võib pärast pankroti väljakuulutamist tekkida Wolmreks Ehitusel võimalusi vara tagasi võita. "Wolmreks Ehituse juhatus ja likvideerija on teinud mitmeid otsuseid ja tehinguid maksejõuetus olukorras, mis võivad olla käsitletavad raskete juhtimisvigadena, kuid kas püsiva maksejõuetuse on toonud kaasa kuriteo tunnustega teod või rasked juhtimisvead, saab anda lõpliku hinnangu pärast erikontrolli tegemist," ütleb pankrotihaldur. Ta lisab, et täpsemalt tuleks selgitada riigihangetel tehtud pakkumusi ja ehitusobjektidel tehtud kulusid.
    Ajutine pankrotihaldur toob välja kuus tehingut, mis on toimunud mullu oktoobrist kuni tänavu jaanuari alguseni, mis vajavad täiendavat selgitamist.
    Firma vahetas omanikku, raha pole laekunud. Kuni mullu oktoobrini kuulus Wolmreks Ehitusele pool ujuvmaju tootvast Pakri Invest Haldusest. Seejärel müüs Haki Wolmreks Ehituse 50% osaluse Pakri Investis 150 000 USA dollariga ehk 1,68 miljoni krooniga Soomes registreeritud firmale C Kalasatama OY. Ostuhinda pole tasutud, osalusele on lepinguga seatud pant. Samas on Wolmreks Ehitus selle nõude lugenud ebatõenäoliselt laekuvaks.
    Kuni mullu novembrini omas Wolmreks Ehitus osalust Wolmreks Constructionis, ent siis müüs Haki osaluse 20 000 krooniga firmale SKA Kapital. Ostuhind küll tasuti, kuid sel firmal puudub majandusaasta aruande järgi igasugune tegevus. SKA Kapitali lõi alles mullu oktoobris advokaadifirma Ehasoo & Partnerid ning selle aadressiks on äriregistris märgitud Wolmreks Ehituse kontor aadressil Spordi 7 Tallinnas. Mullu novembris on firma omanikuks saanud Wolmreksi töötaja, eelarvespetsialist Lauri Mäe.
    Mullu detsembris müüs Haki Wolmreks Ehituse nimel olnud sõiduauto Mercedes-Benz Sprinteri 231 824 krooniga firmale Vanalinna Ehitus. Väidetavalt oli tegu Hakile kuuluva Merkton Ehituse kohustuste ning Wolmreks Ehituse antud garantii katteks oleva tehinguga.
    Paar päeva hiljem müüs Haki firmale Järve Raadiokaubad maha ka teise sõiduauto, Wolmreks Ehitusele kuulunud 2008. aasta Volvo C70 müügihind oli vaid 100 000 krooni. Kummalisel kombel oli Eurost Auto teinud autole hindamisakti summas 115 000 krooni. Samas ütleb pankrotihaldur, et ehkki auto tehniline seisukord on talle teadmata, jäävad automüügiportaali andmetel sellise auto hinnad vahemikku 22 370-25 500 eurot ehk 350 000-400 000 krooni.
    Auto ostnud Järve Raadiokaupade omanik on Gunnar Aps. See firma pole mitmel aastal esitanud majandusaasta aruannet, ettevõttel on riigi ees 17. veebruari seisuga üle 22 000 euro ehk üle 344 000 krooni suurune maksuvõlg.
    Alltöövõtja kartused said tõeks. "Seda oligi arvata, et vara firmast ära kanditakse," ütleb Hertsog Consulti juht Kaido Kaljumäe. Ta usub, et uurimine võtab Haki tehingud luubi alla ning ühtlasi selgitatakse, kas need on olnud seaduspärased.
    "See, et vara hakatakse kantima, oli asjade loomulik käik. Viimasel kohtumisel Adu Hakiga ütles ta mulle selgelt, et peab korteri kiiresti tütre nimele tegema, muidu võetakse see ka käest ära."
    Haki firma Merkton Ehitus jäi neile võlgu ligi 200 000 krooni.
    Wolmreks Ehituse omanik Adu Haki on teinud raskesti seletatavaid tehinguid. Näiteks mullu novembris müüs Haki firmale kuulunud 70ruutmeetrise korteri Tallinnas kesklinnas Liivalaia tänaval oma firma töötajale Marko Pottsepale kõigest 100 000 krooniga. Praegu on korteri omanikeks kinnisturegistri andmetel Asso ja Mari Kivi.
    Selle aasta jaanuari alguses on Haki kavala lükke teinud ka firmale kuulunud ligi 800ruutmeetrise elamu- ja ärimaaga Pärnu linnas Riia maantee 23/25.
    Vaid kaks päeva pärast seda, kui Haki esitas Harju maakohtule Wolmreks Ehituse pankrotiavalduse, on kinnisturegistrisse kantud üle 52 000eurone ehk ligi 900 000kroonine hüpoteek Festra Ehituse kasuks. Saaremaal tegutseva ehitusfirma Festra Ehitus omanik on Argo Liiv.
    Adu Haki elukaaslase, Wolmreks Ehituses raamatupidajana töötanud Merle Punga nimel oli nende elumaja Rae vallas Karla külas Atleedi teel, mis mullu novembris on kirjutatud Lea Punga nimele. Alltöövõtjate info kohaselt on Lea Pung Merle Punga ema. Kinnistusregistri andmetel on aga isiklik kasutusõigus sel kinnistul seatud Haki ja Merle Punga kasuks. Sama on tehtud Merle Punga nimel oleva 68hektarilise maaga Luunja vallas Sirgumetsa külas, mis on samuti läinud mullu detsembris Lea Punga nimele. Kinnistule on seatud 200 000kroonine kohtulik hüpoteek ARuudu kasuks, mis oli üks alltöövõtja, kellele Wolmreks Ehitus töö eest võlgu jäi ning kes asja kohtusse andis.
    4. novembril algatas Põhja ringkonnaprokuratuur Wolmreks Ehitusega seoses kriminaalasja kelmuse paragrahvi alusel. Varem Keskerakonda kuulunud Adu Hakile kuuluvad firmad Wolmreks Ehitus ja Kristiine Ehitus jäid kümnetele alltöövõtjatele võlgu miljoneid kroone paljudel riigihanke objektidel, sh Pärnu lastekodus ja Pärnu kutsehariduskeskuse ehitusel, mida rahastas Euroopa Liit. Petuskeem seisnes selles, et lepingud alltöövõtjatega sõlmis mitte peatöövõtja, vaid samadele omanikele kuulunud vahefirma Merkton Ehitus.
    Wolmreks Ehituse endine juhatuse liige Olavi Israel leiab, et Wolmreksi juhi Adu Haki ja tema elukaaslase, raamatupidaja Merle Punga tegevuses on kuritegelikke ilminguid, mistõttu peab ta erikontrolli läbiviimist igati teretulnuks.
    "Väga hea, et pankrotihaldur seda nõuab, siis saavad asjad selgemaks," ütleb ta. Israel möönis, et andis ettevõtte juhina välja mullu sügisel alltöövõtjatele, kes hakkasid neile laekumata raha tõttu häält tõstma, hulga garantiikirju. Ta ütleb, et tegutses raamatupidamisandmete põhjal, mille numbrite järgi oleks pidanud firma õitsema nagu lill.
    "Wolmreksi seis oli numbrite järgi hea. Töötasime nende andmete järgi, kuid need võisid olla ka valed," ütleb Israel. Ta lisab, et on dokumendid uurijatele edasi andnud. Israel ise vaidleb Wolmreks Ehitusega töövaidluskomisjonis, saamata jäänud palga nõue on 150 000 krooni.
    "See oli Haki strateegia: kui läheb, siis mingu juba kõik. Tänaseks on Wolmreks kõik vara firmast välja kantinud." Israel lisab, et pole Hakiga enam kohtunud. "Kui ma peaksin temaga kokku saama, pole kindel, kas suudaksin end talitseda."
    Alltöövõtjad, kellele Haki riigihankeobjektidel võlgu jäi, on Adu Hakile korduvalt helistanud ning mees on teatanud, et viibib Soomes.
    Endised alltöövõtjad, kellele Haki miljoneid kroone võlgu jäi, kahtlustavad, et Haki tegutseb ehitusettevõtjana Soomes edasi firma Pakri Invest Halduse all.
    Pakri Invest Halduse omanik on Soomes tegutsev C Kalasatama OY ning see firma on seotud ehitusärimees Raul Rannaga. Wolmreks Ehitus oli Pakri Invest Halduses osanik ja Adu Haki juhatuse liige kuni mullu oktoobrini.
    Wolmreks Ehitus kirjutas oma 2009. aasta majandusaasta aruandes, et omandas 50 protsenti ujuvmaju tootvas firmas Pakri Invest.
    Too firma sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt 2,5 miljonit krooni eksporditoetust.
    Esimene näidismaja valmis mullu suvel, aasta lõpus käivitus suur projekt Helsingi kalasadamas, mille tarvis loodi bränd Seahome.
    Pakri Invest Haldus on saanud EASilt toetust kahel korral. 2009. aastal sai Pakri Invest ujuvlinna projekteerimiseks Helsingi kalasadama piirkonda 3195 eurot ehk ligi 50 000 krooni, 2010. aastal ekspordiplaani elluviimiseks ligi 320 000 eurot ehk ligi 5 miljonit krooni.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.