Eksport kosus mullu 35 protsenti

ÄP 28. veebruar 2011, 00:00

Detsembris ulatus ekspordi aastane kasvutempo lausa 67%ni, mis on viimase kümnendi suurim kuine kasv.

"Maailmamajanduse hoogne taastumine ja eelkõige Eesti peamiste ekspordipartnerite majanduse kiire tõus aitasid 2010. aastal viia ekspordimahu rekordtasemeni, ulatudes 8,7 miljardi euroni," ütles majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Merike Riipinen.

"Ekspordi kiiret kasvu vedasid masinad ja seadmed, mida müüdi 2010 välisturgudele aasta varasemaga võrreldes 1,6 korda enam. Selle grupi kaupadest olid suurema osatähtsusega mobiilsideseadmed ja isoleeritud elektrijuhtmed. Ligi poole võrra kasvas aastaga puidu ja puittoodete ning metallide ja metalltoodete väljavedu," märkis ta.

Eksport suurenes kõikidesse peamistesse sihtriikidesse, enim aga Rootsi ja Soome (vastavalt 0,6 ja 0,3 miljardi euro võrra).

Import kasvas mullu 27% ja seal toimusid sarnased muutused ekspordiga. Masinate ja seadmete sissevedu ning metallide ja metalltoodete sissevedu kasvas nende ekspordiga samas tempos.

"2010. aasta detsembrikuu ekspordi kiiret kasvu toetasid samuti enim masinad ja seadmed, mille väljavedu kasvas aastaga 2,5 korda. Samas oli tugeva kasvu taga osaliselt tsisternvagunite suuremahulise müügitehingu lõplik vormistamine detsembris," rääkis Riipinen.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:48
Otsi:

Ava täpsem otsing