Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Olde Hansa loob ajalugu

    Tõenäoselt pole tegemist erilise liialdusega, kui väita, et Olde Hansa on üks tuntumaid keskaegseid restorane maailmas. Ikka ja jälle üllatab see külastajaid hea ja paremaga.
    Olde Hansa ajalugu algab aastast 1997 - samast ajast, kui Tallinna vanalinn võeti UNESCO maailmapärandi nimistusse. Söögikohta on nimetatud küll keskaegseks Disneylandiks, küll turistilõksuks. Kui lõks, siis igatahes töötab hästi: juba paar aastat tagasi jäid maja kolm korrust kitsaks ja maja teises tiivas avati Waggehus. Nagu selle akende tagant mööda käies võib näha, on ka see alailma rahvast täis.
    Ühel jäisel pühapäeva õhtupoolikul sattusin minagi sellesse lõksu. Kavatsesin vanalinnas üht uut Itaalia söögikohta külastada, aga see oli (külastajate puudusel?) selleks korraks uksed kinni pannud. Tänavatel polnud hingegi, vanalinn oli justkui maha jäetud, aga Olde Hansa Waggehus oli tihkelt rahvast täis. Lõbusad laudkonnad, küünlavalgus, muusikud - ka kõige kriitilisem restoraninoolija ei suudaks mööda minna, eriti kui väljas on 20 kraadi külma.
    Turistilõksu töötajad ehk Olde Hansa kostümeeritud ettekandjad olid valvsad. Nii kui uus külastaja uksest sisse astus, juhatasid nad ta lauda istuma. Kui enam vabu kohti polnud, pisteti seisjalegi õllekann pihku. Nad olid kenad, lahked, naeratavad ja tähelepanelikud. Ja ka üsna kiired.
    Vanaaegselt moodne menüü. Vaatamata täismajale saime oma ürdi-, mee- ja ingveriõlle kätte peaaegu kohe, ka road toodi üpris ruttu. Menüü üritab olla nii keskaegne kui võimalik. Portsjonid on suured, valmistusviisid vanaaegsed, tullakse toime ilma kartulita, vürtsidega ei koonerdata ja kaloreid ei loeta. Restorani algusaegadel (vaestel üheksakümnendatel) imetleti eelkõige just Olde Hansa vägevaid toidukoguseid. Siiani kantakse sakstekambri söömingu tellinud külalistele toitu ette seni, kui need süüa suudavad. Aga sööma ei sunnita ja roogi saab tellida ka ükshaaval, toidukaardi järgi. Et paremini maitseid püüda, olid meie kogused mõõdukad ja toidud ei pärinenud kõige vägevamate hulgast: pardikoib, jänesepraad ja Revali piduliku mekkimistaldriku nimetusega eelroog.
    Kokk ja safranikaste olid pardiga imet teinud, sellest oli saanud särav hõrgutis. Muhedik ehk kruubipuder sobis nii pardi kui ka jänesega, aga mõlemal prael oli peale selle veel lisandeid: jänesel seenekaste ja hapukapsas, pardil sibulamoos, siis veel kaalikad, läätsed... Kõik ei jäänud meeldegi. Ainult jänes ise oli minu maitsele liialt soolane ja tuimavõitu. Võib-olla pidigi see nii olema, ikkagi külmetuskappide-eelne keskajaköök.
    Keskaegsed maitsed. Pidulikult mekkimistaldrikult avaldasid muljet riimsoolaliha ja keelesült. Ka linnumaksapasteet oli vanaaegse maitsega ning sobis kokku pähklileiva ja sibulamoosiga. Tõenäoselt ei oska keegi kindlalt väita, milline see keskaegne toit oli, kuid see polegi tähtis. Hoopis olulisem on see, et Olde Hansa toidud on maitsvad, omapärased, sobivad just sellesse majja, sealse meeleolu ja stiiliga.
    Meil oli Olde Hansa Waggehusis väga mõnus, kõhud said täis ja meel rõõmsaks. Illusioon jõuka vana aja linnakodaniku perepeost oli täielik. Kui soe vastuvõtt, lahke teenindus, ilus ruum, kaunis muusika ja maitsev toit teevad ühest restoranist turistilõksu, siis poleks mul selle vastu midagi, kui kõik meie linnad selliseid lõkse täis oleksid.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.