Politoloog: valijate rohkus on kõigile kasulik

Birjo Must 03. märts 2011, 14:15

Kui valimistel osaleb palju inimesi, on see kasulik kõikidele erakondadele, erinevus tekib vaid teatud sihtgruppide lõikes, rääkis politoloog Rein Toomla.

„Meie poliitiliste uuringute valimisse peab alati sattuma teatud hulk inimesi, kes valimas ei käinud. Sealne tulemus ütleb, et ei ole väga suurt vahet neil, kes valimas käivad ja kes ei käi,“ kinnitas Toomla. Selles tähenduses ei saa tema hinnangul öelda, et väike valijate hulk on kasulik ühele ja suur hulk teisele erakonnale.

Küll aga võib see erinevus tulla Toomla sõnul sisse teisiti. „Meil ei ole saladuseks, et on olemas kaks rahvusgruppi, kes tõepoolest hääletavad erinevalt. Kui valima tulevad kõik venekeelsesse valijagruppi kuuluvad elanikud, on see praeguse seisuga kasulik ühele erakonnale. Samas kui venelased ühel või teisel põhjusel just ei tule, on see neile kahjulik,“ rääkis Toomla. 

Toomla hinnangul saab mingil määral rääkida ka maa ja linna elanikest. „Kui tulevad väga tugevalt valima maapiirkonna elanikud, siis sellisel juhul võib näiteks Rahvaliit isegi riigikokku pääseda. Kui nad nüüd ühel või teisel põhjusel ei tule, on nende väljajäämise tõenäosus ikka väga suur,“ lausus ta. 

Põhimõtteliselt võib rääkida ka noortest ja vanadest. Kui tuleb väga palju noori valima ja vähe eakaid, on see Toomla kinnitusel kasulik Reformierakonnale. Kui noored on passiivsed, on see kasulik Keskerakonnale ja mõneti ka Rahvaliidule, arvas ta.

„Meeste ja naiste puhul drastilisi kõikumisi ei esine, samuti ei ole märgatavaid erinevusi haridustaseme puhul,“ nentis Toomla. Sissetulekute puhul ehk veidi on ja kui tuleb valima palju jõukaid inimesi, võidab sellest Reformierakond, märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2011, 14:16
Otsi:

Ava täpsem otsing