Jaapan võib suurendada kütuse importi, nafta tõusis

Rait Rebane 14. märts 2011, 22:56

Jaapanit räsinud maavärin ning tsunami pidurdasid küll ajutiselt nafta hinnarallit, kuid analüütikute sõnul võib riigi kütusevajadus lähinädalatel hüppeliselt kasvada.

„Jaapani kütusenõudlus kasvab lähinädalatel hüppeliselt,” teatas analüütik Stephen Schork.

Viimastel nädalatel Lähis Ida poliitiliste konfliktide tõttu rekordeid löönud naftahind võttis reedel Jaapanis toimunud looduskatastroofi tõttu suuna allapoole ning jõudis esmaspäeva esimeses pooles 100 piirini.

Jaapan importis ning tarbis enne katastroofi päevas 4 miljonit barrelit naftat. Analüütikute sõnul on riigi energiavajadus hetkel piiratud, kuna paljud auto ja terase tehased on suletud. Kuid tegemist on ajutise nähtusega ning varsti võib nõudlus kütuste järgi teha suure hüppe.


„Enamik Jaapani elektrijaamasid töötab kivisöe peal, kuid lühiperioodil võib kasvada pigem gaasi ja nafta import, kuna neid saab suuremas mahus kiiremini transportida,” teatas Strategic Energy & Economic Researchi analüütik Michael Lynch, „Jaapan võib päevast naftaimporti suurendada ligi 300 000 barreli võrra.”

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. March 2011, 22:56
Otsi:

Ava täpsem otsing