Esmaspäev 5. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Retsepte pole kaks aastat põhjalikult uuritud

16. märts 2011, 15:41

Järelevalvet arstide kirjutatud retseptide osas peaks tegema terviseamet ja haigekassa, kes aga pole viimased kaks aastat laiemalt uurinud, palju kirjutatakse toimeainepõhiseid, palju raviminimetusega retsepte, kirjutab Meditsiiniuudised.

"Me ei ole saanud signaale, et selles vallas oleks esinenud probleeme. Ülevaadet väljastatud retseptide ja neis kirjutatud ravimite kohta omab haigekassa, kus ollakse lahkelt nõus olukorda selgitama, st kui palju on väljastatud toimeainepõhiseid retsepte jne," selgitas terviseameti suhtekorraldusjuht Iiris Saluri.

Terviseamet teeb tema kinnitusel tervishoiuteenuse osutajate järelevalve alal tihedat koostööd haigekassaga, kellega koostöös pannaks paika prioriteedid. "Loomulikult teeme järelevalvet ka laekunud kaebuste alusel, aga toimeainepõhiste retseptide väljastamise või väljastamata jätmise küsimustes meieni mingeid signaale seni jõudnud ei ole," lisas ta. Nõue kirjutada retseptile toimeaine on kehtinud Eestis 2003. aastast.

Haigekassa ei plaani samuti praegu retseptide auditit või kui, siis ehk aasta II pooles, öelda täna haigekassast. Viimani suurem kontroll tehti kaks aasta tagasi.

Haigekassa esindaja selgitas, et haigekassa on toimeainepõhise retsepti kontrolle teinud kolmel aastal: 2006 I pa, 2007 II pa ning 2009 I pa. "Võrdlesime 2009. aasta tulemusi 2006. a ja 2007. a tulemustega. Üldkokkuvõttes kontrolliti 1923 soodusretsepti, millest 65% olid vastavalt sotsiaalministri määrusele välja kirjutatud," selgitas kommunikatsioonijuht Evelin Koppel.

Kontrollitud paberretseptidest 52% olid toimeainepõhised ning 44% ravimpreparaadipõhised. 100% ei tule kokku, kuna Viru osakonnas ei olnud 2008. a veeuputuse tõttu võimalik kõiki paberretsepte kontrollida, selgitas Koppel. Toimeainepõhiste paberretseptide korral olid apteekrid 60% väljastanud originaalravimi ning 40% geneerilise ravimi. Apteekri väljastatud ravimi hind ületas 92% juhtudest piirhinda, loetles ta kaks aastat tagasi toimunud kontrolli tulemusi.

Digiretsepti kasutusele võtmise järgselt on tema kinnitusel tulemused paranenud, kuid analoogset auditit ei ole haigekassa veel läbi viinud, seega ei saa täpseid andmeid anda.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2011, 15:53
Otsi:

Ava täpsem otsing