Lõppes Deutsche Telekomi avantüür

Fredy-Edwin Esse 22. märts 2011, 00:00

Ühendriikide telekomifirma AT&T ostab Saksa Deutsche Telekomilt ligi 39 miljardi dollari eest T-Mobile USA, mille tagajärjel tekib riigi suurim mobiilsidefirma. Sellega sai läbi Deutsche Telekomi kümnendipikkune avantüür USAs.

Ees ootab pikk protsess. Tehingu tulemusena saab hetkel suuruselt teine USA mobiilsideoperaator AT&T juurde umbes 34 miljonit klienti ja möödub Verizon Wirelessist.

Suurim ülevõtmine pärast 2004. aastat võib aga ametivõimude uurimise alla sattuda, sest ühinevad riigi suuruselt teine ja neljas mobiilsidefirma, vähendades tarbijate valikuvõimalusi. AT&T teatel võib võimude heakskiidu saamine võtta kuni aasta aega.

"Regulatiivsest seisukohast on tegu pika protsessiga ja miski ei ole garanteeritud," ütles Piper Jaffray & Co. analüütik Chris Larsen Bloombergile. "Ühinedes võidavad need firmad kulude kokkuhoiu pealt kindlasti."

"Me uurisime seda tehingut väga põhjalikult viimased paar kuud ja me oleme kindlad, et see kiidetakse heaks," ütles AT&T juhatuse esimees Randall Stephenson. "Enamikul kohalikel turgudel saab valida viie teenusepakkuja vahel, mistõttu konkurents on jätkuvalt äge."

Üks suuremaid tehinguid üle aastate. AT&T jaoks on tegu suurima tehinguga pärast 2006. aastat, kui 83 miljardi dollari eest osteti BellSouth. Ühtlasi on tegu suurima ülevõtmisega mobiilside maastikul pärast 2004. aastat, kui Sprint nõustus ühinema Nextel Communicationsiga. Läbi aegade on tegu suuruselt kuuenda tehinguga.

Tehing oli mõlema firma jaoks kasulik. Ühelt poolt saab Deutsche Telekom 2001. aastal üle võetud firma eest head raha, sest firma tulud ja turuosa olid kahanemas. Teisalt saadakse 8%ne osalus AT&Ts ja üks koht juhatuses. Firma aktsia rallis eile üle 13%. AT&T tõuseb aga suurimaks operaatoriks, võidab kliente juurde ja hoiab kulusid kokku. Firma aktsia tõusis eile eelturul ligi 5%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:49
Otsi:

Ava täpsem otsing